Çeçenistan’ın Geleneksel El Sanatları

Çeçenistan’ın Geleneksel El Sanatları

Çanak-Çömlek

Çömlekçilik üretimi Çeçenya’nın ova köylerinde gelişmiştir: Şali, Eski-Yurt, Serzhen-Yurt, Mayrtup, Nozhay-Yurt, Taşkiçu gibi yörelerde bulunan zanaatkarlar çeşitli şekillerde testiler, çömlekler, fincanlar, kupalar, su, tahıl depolamak için kaplar yapmışlardır. Çanaklar ve çömlekler çoğunlukla geometrik ve çiçek süslemeli motiflerle kaplanmıştır. Çeçen mutfak eşyaları genellikle çok geniş yapılır, şekli ise kullanma alanına göre şekillenirdi.

Çanak çömlek üretiminde çanaklar ve çömlekler iyi pişirilir. Siyah, gri, koyu kahverengi, kırmızı renklerle yapılmaktadır. Doğrusal, noktalı ve diğer türdeki motiflerle zengin bir şekilde dekore edilmiştir. Çeçenler yüzyıllardır çanak ve çömlek yapmaktadır. Duba-Yurt bölgesinde antik çağlardan kalma bir çanak ve çömlek atölyesi keşfedilmiştir. Yetenekli Çeçen çömlekçilerin ürünleri tüm Kafkasya’da büyük talep görmektedir.

İktibastır ve yazarının rızasıyla yayınlanmıştır. Aksaray Üniversitesi Eğitim Fakültesi Final Çalışması olarak hazırlanan ve çalışmayı yapan tarafından bize ulaştırılan yazının tümünü PDF formatında okumak için lütfen alttaki linke tıklayın. 

Geleneksel Çeçen El Sanatları

 

Yazan Editör - Oca 13 2025. Kategori Gündem, İktibas, Kültür Sanat. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazıya yorum yapabilir ve geri izlemede bulunabilirsiniz

Yorum yaz

Göndermeden önce alttaki eksik işlemi tamamlayınız. *

Ebed Bizimdir - Kuzey Kafkasya bölgesi ağırlıklı olarak, Türk-İslam coğrafyasından özel haberler, yorumlar ve makaleler.