Rusya Türkiye’nin Dibinde Askeri Üs Kuruyor

Rusya’nın, 90’lı yıllarda Gürcistan ve Kafkasya’daki dengeleri gözeterek bağımsızlık hakkı tanıdığı Abhazya’nın devlet başkanı Aslan Bjania, Abhazya’da daimi bir Rus deniz üssü kurulacağını açıkladı.

Anlaşma hakkında Rusya henüz bir resmi açıklama yapmazken, İzvestiya gazetesine açıklama yapan Aslan Bjania “Rusya ile bir anlaşma yaptık ve yakında Oçamçire bölgesinde daimi bir Rus deniz üssü kurulacak” dedi.

Bölgede bir Rus üssü iddiası uzun süredir duyulmaktaydı ancak şimdiye kadar resmi bir açıklama omamıştı. Rusya’nın, Ukrayna’ya saldırarak batı sınırını genişletmek isterken, bir yandan da eskiden bu yana işgal altında tuttuğu Kafkasya’da yeni işgal manevraları geliştireceği tahmin edilen bir husustu. Kayda değer stratejistlerin yorumlarına göre bu üssün aceleyle kurulmasının amacı aynı zamanda Gürcistan, Azerbaycan ve Türkiye’nin nüfuz ve manevra alanlarını daraltmak ve Kremlin’in çok yönlü stratejik kazanç hesapları.

Yine dikkat çekilen detaylardan biri de Rus askeri üssünün kurulacağı bölgenin, Türkiye’ye sadece 100 kilometre uzaklıkta olması.

 

Yazan Editör - Eki 5 2023. Kategori Dünya, Gündem. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazıya yorum yapabilir ve geri izlemede bulunabilirsiniz

Yorum yaz

Göndermeden önce alttaki eksik işlemi tamamlayınız. *

Ebed Bizimdir - Kuzey Kafkasya bölgesi ağırlıklı olarak, Türk-İslam coğrafyasından özel haberler, yorumlar ve makaleler.