İmam Şamil’in Çeçenistan’a Gelişi

İmam Şamil’in Çeçenistan’a Gelişi ve Çeçenistan’a İmam Seçilmesi

Ahulgoh savunmasından kurtulabilen arkadaşlarıyla birlikle İmam Şamil, Çeçenistan’ın Uşkorti köyüne gitti. Orada olduğunu duyan Çeçen yiğitlerden Tzumutarili Şuayip ve Dargolu Cavathan, İmam Şamil’in yanına geldiler.

İmam Şamil’in Ahulgoh’da ki zor günlerini ve orada yaşadığı kayıpların farkında olan Cavathan: “Kayıp ettiğin arkadaşların için üzülme. Yeniden ben sana layık 3.000 bin kişi toplarım; sen emret, ben yerine getiririm yeter ki” dedi.

1839 yılının sonunda Tzumatarip’de toplanan Çeçen kavimleri, İmam Şamil’i kendilerine imam seçtiler. Şamil’in Çeçenistan İmamı olarak seçilmesinden sora Çeçenler, birlikler kurarak İmam Şamil’e katılmaya başladılar. Bazıları İmam Şamil’e “biz senin istediğin yere göçmeye hazırız” dediler. Bazı Çeçenler de Şamil’i kendi bölgelerine çağırıyorlardı.

Rus zulmünün iyice arttığı Çeçenistan’ın orta kesiminde birçok Çeçen, İmam Şamil’e katılmıştı bile. İmam Şamil Çeçenistan ovalarına şeriat tebliğ etmeye karar verdi. Ahberdil Muhammed öncülüğünde Şobotlulardan oluşan birlikler oluşturup, Çeçenistan düzlüklerine indi. Şobotluların korumasındaki İmam’ı, düzlüklerdeki Çeçenler iyi karşıladı ve şeriatı kabul ettiler.

İmam, Şali ve Germenciklilerden, Rusların ulaşmasının zor olacağı ormanlık bölgelere göçmelerini istedi. Şali ve Germencikliler köylerinden göçtükten sonra, kendi köylerini yakmalarını emrini verdi İmam. İmam Şamil’in emrini yerine getirerek kendi köylerini yaktılar Çeçenler.

İmam Şamil, Çeçenistan’ı dört bölgeye ayırarak Gehiya’ya naib olarak Ahberdil Muhammed’i, Meşki’ye Şuayibi, Şali ve Germençik’e Cavathanı, Avukad’a Taşo Hacı’yı naib olarak atadı. Haraçoylılardan, naiblere itaat etmeyeceklerini bildirerek fitne çıkaranlar öldürüldü.

İmam Şamil, Çumki köyüne gittiğinde köylülere şu şekilde hitap etti:

“Biz sizden kimseyi öldürmeyeceğiz, kimsenin eşyalarını da almayacağız. Şeriatı habul etmeniz size iyiliktir. Sizin topraklarınızdan Rusları çıkarmamıza bize yardım edin. Onlar halka zulüm yapıyor, özgür insanları köle yapıyor, ve kadınlarınızı aşagılıyorlar.”

(Muhammed Hamzalilal’ın “İmam Şamil” kitabından)

Avarca’dan Türkçe’ye çeviri: Şamil Tzva

 

Yazan Şamil YILDIZ - Ağu 12 2019. Kategori Gündem, İktibas, Politika, Türk İslam, Yazarlar. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazıya yorum yapabilir ve geri izlemede bulunabilirsiniz

Yorum yaz

Göndermeden önce alttaki eksik işlemi tamamlayınız. *

Ebed Bizimdir - Kuzey Kafkasya bölgesi ağırlıklı olarak, Türk-İslam coğrafyasından özel haberler, yorumlar ve makaleler.