Rusya’da Çeçen Tutuklular Ayaklandı

Rusya’nın Mordovya bölgesindeki cezaevinde tutuklu bulunan Çeçen mahkumlar, işkence uygulamalarını protesto için eylem düzenledi.

Kavkaz Realii sitesinin haberine göre Çeçen mahkumlar, ağır işkenceler uygulanan cezaevindeki işkencelerin, tecavüz tehditlerine kadar varması üzerine kendi vücutlarını keserek ayaklanma başlattılar.

Çeçenya İnsan Hakları Konseyi üyesi Kheda Saratov da gelişmeleri doğruladı ve Mordovya’daki 5 numaralı ağır ceza infaz rejimi hapishanesindeki 10 Çeçen mahkum hakkında bilgiler verdi.

Tutuklu yakınlarının ve başka kaynakların bildirdiklerine göre, mahkumlar bir süredir işkence ve onur kırıcı muamelelere karşı zaten grevdeydiler. Grevdeki tutuklular Mart ayında şikayetlerini dilekçe il eyetkili kurumlara bildirince cezaevi yöneticisi Valery Trofimov ve gardiyanların topluca işkence ve saldırıları başladı. Valery Trofimov, işkencelerle de yetinmeyerek tecavüz tehditlerine başlayınca, tutuklu Çeçen mahkumlar hep birlikte kendi vücutlarını derin kesiklerle kestiler.

 

Valery Yuriyeviç Trofimov – Трофимов Валерий Юрьевич

Valery Trofimov’un Çeçen tutuklulara bizzat kendisinin de işkence yaptığını aktaran eski tutuklular ve tutuklu yakınları var. Bunlardan, halen tutuklu ve yaralı olan İdris Vachayev’in bir akrabası “İdris yaklaşık 3 yıldır burada tutuluyor. Ceza hücreleri de dahil olmak üzere burada sürekli zorbalık ve işkence gördü. Son olarak 2 yıl önce ziyaret hakkı kullanabildi. Buradan çıkmasına 1 yıl 3 ay kaldı. Çocukları ve eşi Çeçenistan’da onu bekliyorlar” dedi.

Çeçen tutuklu İdris Ayubov’un annesi Saikhat, oğlunun 18 yıl cezasının olduğunu ve 4 yıldır bu işkence merkezinde tutulduğunu söyledi. Annenin söylediine göre bu 4 yıl boyunca İdris’in hiç görüş hakkı olmadı ve son olaylarda İdris te yaralananlar arasında. Anne Saikhat’ın söylediğine göre, daha önce oğlunun kolunu da kıran Valery Trofimov, ne tutuklu yakınlarıyla ne de tutuklularla hiç bir şekilde görüşmüyor. Aksine işkencelere kendisi de iştirak ediyor.

İdris Vachayev (Solda)

Bir süre önce Mordovya’daki 5 numaralı ağır ceza infaz rejimi hapishanesinden canlı kurtulabilen eski Çeçen tutuklu Abubakr Bisinayev de şunları aktardı:

“Daha önce 5 numaralı kolonide kaldım. Hapishane şefi Valery Trofimov bana bizzat kendisi işkence yaptı, çünkü mektup yazarak şikayette bulunmuştum. Kolonide bir tutuklu dilekçe yazarsa bu yetkili makamlara asla ulaşmaz. Dilekçe ve mektuplar saklanır. Bunu ulaştırmak ancak avukatlar aracılığıyla mümkündür. Bir soruşturma açılıp herhangi bir araştırma veya soruşturma heyeti koloniye geldiğinde de, şikayetçi tutuklular cezaevinin içinde başka bölümlere konularak saklanır ve kimliklerimiz, kendilerine sadık başka mahkumlara verilir. Böylece, gelen yetkililere yanlış bilgi verilirdi.”

Bazı kaynaklarda yaralı sayısı 8 olarak veriliyor ancak tutuklu yakınları yaralı Çeçen mahkumların sayısının en az 10 olduğunu ve şu an tedavi gördüklerini bildiriyorlar.

 

 

Yazan Editör - Mar 23 2019. Kategori Dünya, Gündem, Türk İslam. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazıya yorum yapabilir ve geri izlemede bulunabilirsiniz

Yorum yaz

Göndermeden önce alttaki eksik işlemi tamamlayınız. *

Ebed Bizimdir - Kuzey Kafkasya bölgesi ağırlıklı olarak, Türk-İslam coğrafyasından özel haberler, yorumlar ve makaleler.