Birleşik Çerkesya Konseyi’nden Çeçenlere Mektup

Birleşik Çerkesya Konseyi Başkanı Kenan Kaplan

Birleşik Çerkesya Konseyi, Konsey Başkanı Kenan Kaplan, Başkan Yardımcısı Selçuk Bağlar ve Genel Sekreter Dr. Mustafa Kanbek’in imzalarını taşıyan bir mektup yazarak Çeçen Cumhuriyeti İçkerya Başbakanı Ahmed Zakayev ve hükümet üyelerinden Çerkes soykırımını tanımalarını istedi.

Yurtdışındaki Çeçen Cumhuriyeti İçkerya Cumhuriyeti Hükümeti’nin sevgili üyeleri;

Rus İmparatorluğu tarafından Rus-Çerkes Savaşı (1763-1864) sırasında ve sonraki yıllarda gerçekleştirilen Çerkes soykırımı nedeniyle bu mektubu size büyük bir üzüntü ve derin endişe ile yazıyoruz. Bildiğiniz gibi Çerkes halkı, Rusya İmparatorluğu tarafından yaklaşık 1,5 milyon insanın ölümü ve sayısız insanın zorunlu göçü ile sonuçlanan bir soykırıma maruz kaldı. Bu vahşet, Yeni Çağ’ın ilk soykırımı olarak kabul ediliyor ve Çerkes halkı için hâlâ kapanmamış bir yara olmaya devam ediyor.

Biz Çerkesler, Çeçen halkını ve Rusya Federasyonu’nun emperyal politikasının bir sonucu olarak yaşadıkları trajediyi biliyoruz. Soykırım kurbanları olarak Çeçen halkıyla empati kuruyor ve zalim Rus hükümetine karşı Çeçen halkıyla işbirliği yapmanın yollarını arıyoruz.

Birleşik Çerkesya Konseyi adına, yurtdışındaki Çeçen İçkerya Cumhuriyeti Hükümeti’nden Çerkes soykırımını resmen tanımasını ve bu trajedinin halen süren sonuçlarını ortadan kaldırmak için uygun adımları atmasını istiyoruz.

Buna, halkı Çerkes soykırımı hakkında eğitmek, uluslararası Çerkes hakları savunucularını desteklemek ve gelecekte benzer zulümleri önlemek için çalışmak dahildir.

Birleşik Çerkesya Konseyi Başkanı Kenan KAPLAN
Birleşik Çerkesya Konseyi Başkan Yardımcısı Selçuk Bağlar
Birleşik Çerkesya Konseyi Genel Sekreteri Dr. Mustafa KANBEK

 

Yazan Editör - Ağu 10 2023. Kategori Dünya, Gündem. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazıya yorum yapabilir ve geri izlemede bulunabilirsiniz

Yorum yaz

Göndermeden önce alttaki eksik işlemi tamamlayınız. *

Ebed Bizimdir - Kuzey Kafkasya bölgesi ağırlıklı olarak, Türk-İslam coğrafyasından özel haberler, yorumlar ve makaleler.