Ukrayna’da İçkerya Avrupa Haritasına Çizildi

Rusya’nın işgaline direnen ve uzun yıllardır bağımsızlık savaşı veren Ukrayna’da yeni çizilen resmi haritalara bağımsız Çeçen Cumhuriyeti İçkerya’nın haritası da eklenmeye başladı.

Ukrayna’nın çizdiği Avrupa haritasında İçkerya müstakil bir devlet olarak yer aldı. Daha önce hiçbir Müslüman ülkenin yapmaya cesaret edemediği haritayı çizen Ukrayna hükümeti, kısa süre önce parlamentosunda aldığı kararla Çeçen Cumhuriyeti İçkerya’yı işgal altında bağımsız bir devlet olarak tanımıştı.

Ukrayna’nın çizdiği harita Çeçenler için çok önemli olmakla birlikte, Çeçen toprakları esasen Hazar kıyılarına kadar ulaşıyor. Rus işgali döneminde bir kısmı Dağıstan’a peşkeş çekilen, bir kısmı da Çeçenlerden ayrılan İnguşetya’ya verilen Çeçen topraklarının haritasının da çıkarılması ve kayıp toprakların mücadelesinin de verilmesi gerekiyor.

Yeltsin döneminde Ruslan Auşev isimli alçağın İnguşları Çeçen toplumundan koparması ve Putin döneminde Çeçenleri birbirine düşman eden vahhabilik-selefilik fitneleri yüzünden onlarca yıldır darmadağın bir halde milli meselelere uzak kalan Çeçen halkının aydınlarının, bu meseleleri ele alması gerekiyor.

 

Yazan Editör - Tem 28 2023. Kategori Dünya, Gündem, Politika. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazıya yorum yapabilir ve geri izlemede bulunabilirsiniz

Yorum yaz

Göndermeden önce alttaki eksik işlemi tamamlayınız. *

Ebed Bizimdir - Kuzey Kafkasya bölgesi ağırlıklı olarak, Türk-İslam coğrafyasından özel haberler, yorumlar ve makaleler.