Kremlin’i Sallayan Yeni Kriz – Wagner

 

Rus devletinin küresel askeri operasyon gücü olan Wagner isimli şirket, Ukrayna savaşının ilk günlerinden bu yana Rus genelkurmayı ile yaşadığı sorunları geçtiğimiz gün bir darbe girişimine çevirerek, dünyanın ve Rusya’nın gündemine oturdu.

Önce Rostov şehrine konuşlanan sonrasında ise Kremlin’i tehdit eden Wagner şirketinin lideri Prigojin, Belarus devlet başkanı üzerinden yürütülen pazarlıklar neticesinde, darbeye benzetilen askeri hareketliliğe son verdiğini açıkladı. Belarus devlet başkanı aracılığı ile yapılan yazarlıkta Prigojin’in Putin’den ne talep ettiği ve hangi konular üzerinde anlaşma sağlandığı henüz bilinmiyor.

Rus güçleri arasındaki bu gerilimin taraflardan hangisine ne kazandırdığı henüz belli olmasa da, Moskova’nın ağır bir prestij ve itibar kaybı yaşadığı kesin. 80’lerden bu yana çökmeye devam eden hasta imparatorluk Rusya’nın temelinde derin ve yeni bir çatlak olan Wagner isyanının sonuçları kısa vadede görülecek.

Yazan Editör - Haz 25 2023. Kategori Dünya, Gündem. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazıya yorum yapabilir ve geri izlemede bulunabilirsiniz

Yorum yaz

Göndermeden önce alttaki eksik işlemi tamamlayınız. *

Ebed Bizimdir - Kuzey Kafkasya bölgesi ağırlıklı olarak, Türk-İslam coğrafyasından özel haberler, yorumlar ve makaleler.