Yeni Rusya’da Sessiz İsyan

Uzun zaman uzak kaldığım Rusya’ya ayak basmış bulunmaktayım. Son iki yılda Rusya değişmiş; bu değişimin kokusu bile havada hissediliyor.

2018 son bahara kadar Rusya’da isyan çıkacağını, halkın sokaklara döküleceğini söyleseler, halkın buna hazır olmadığını iddia ederdim. Gerçekten de durum böyle idi. Halk, ilginç bir şekilde devlete ve lidere itaat etmekteydi. Sokakta konuştuğum kişilerin çoğu Putin’nin iyi olduğunu, fakat çevresinde çok fazla kötü bürokrat olduğunu söylerdi. Bu bürokratlara rağmen Rusya’nın ayağa kalkmasını sağlayan Putin’e ise kahraman gözüyle bakılırdı. Bugün o kahraman ve kurtarıcı liderden geri kalan, çökmüş reytingin kalıntıları var.

Reytingin çökme sebepleri; emeklilik yaş sınırın yükselmesi, benzin fiyatların yükselişi, Rus halkı yoksulluk içindeyken Kremlin’nin Suriye, Venezuela gibi üçüncü ülkelere milyarlarca Dolar para yardımı yapması vb. Muhalif basın daha önce de bu tarz başlıkları öne çıkarırdı fakat bunun halkın içinde yansıması az olurdu. Bugün ise Putin’i öven Rusyalıya rastlanmak neredeyse mümkün değil. Liberal muhaliflerin yanında, sol (komünist) tabanlı (sistemli) muhalefet de gerçekten muhalefet yapmaya başlamış. Yeni nesil sol liderlerin gümbür gümbür geldiğini görmemek gerçekten siyasi körlüktür. Rusya’da hızla bir şeyler değişiyor ve bu değişimin ana sebebi, halkın en hassas olduğu konu; halkın cebindeki para, artık kuru ekmeğe ancak yetiyor.

Kuru ekmek deyince, Rusyalıların Venezuela’ya benzediğini söylemek yanlış olur. Rusya’da geçirdiğim bir haftada şunu anlamış bulunuyorum; Rusya’da hayat pahalı. Bu pahalılık aslında ani bir yükseliş değil. Son 3-4 yılda devletin kontrollü olarak yönettiği bir süreç. Yaptırımların uygulanmasıyla BATI’nın aniden beklediği bu pahalılaşma süreci aslında Rus makamlarınca yönetilerek uzatıldı, ani patlak vermesine izin verilmedi. Halkı alıştıra alıştıra kontrollü şekilde gelişmesi sağlandı. Halk, Kırım zaferi, Suriye zaferi, eski Rusya’nın dirilişi derken, cebine bayağı bir darbe yediğinin daha yeni farkına vardı.

Bu farkındalık hemen bir etki, bir isyan doğurur mu?

Benim fikrim; doğurmaz. Uzun vadeli tehlike arz eder. Anladığım kadarıyla, Kremlin de bu uzun vadeli tehlikelere karşı önlem almaya çalışıyor. Başarılı bir önlem mi yoksa bir çuvallama süreci mi onu hep beraber göreceğiz.

Şimdilik izlemeye devam…

Saslanbek İSAEV – Tek Adam Haber Ajansı

 

Yazan Saslanbek İSAEV - Mar 31 2019. Kategori Dünya, Gündem, İktibas, Politika, Yazarlar. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazıya yorum yapabilir ve geri izlemede bulunabilirsiniz

Yorum yaz

Göndermeden önce alttaki eksik işlemi tamamlayınız. *

Ebed Bizimdir - Kuzey Kafkasya bölgesi ağırlıklı olarak, Türk-İslam coğrafyasından özel haberler, yorumlar ve makaleler.