Rusya Karadeniz’i İstila Ediyor

Nüfuz alanını genişletmek, küresel güçler dengesinde hakim bir konuma geçmek ve dünya devletleri arasında belirleyici unsurlardan biri olabilmek için yüzlerce yıldır Kafkasya’yı istila etmek için savaşan Rusya, Kafkasya’daki direnişin nispeten zayıflamasından sonra (ki bu durumun asıl müsebbibi Kafkasya direnişini desteklemeyen Müslüman devletlerdir), gözünü Karadeniz’e dikti.

Rusya Federasyonu’ndan ayrılarak bağımsızlığını ilan eden Ukrayna’nın da söz sahibi olduğu Azak Denizi’nde, Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilim sürekli artıyor.

Kırım Türklerinin, Rusya ve Ukrayna arasında ezilip, maalesef söz hakkı kalmadığı Azak Denizi’nin giriş kapısı olan Kerç Boğazı’ndan gemi girişlerine Rusya müdahale ettiği haberleri geliyor.

Ukraynalı yetkililerin bildirdiklerine göre Rusya, Ukrayna limanlarına yanaşacak olan gemileri günlerce boğazda bekletirken, Rusya limanlarına giden gemiler için doğrudan ve bekletme yapmadan geçiş hakkı tanıyor.

Ukrayna Sınır Güvenlik Teşkilatı yetkilisi Oleg Slobodyan, yaptığı açıklama ile konuyu dünyaya duyururken şunları söyledi:

“Rusya gemi geçişlerinde keyfi davranıyor. Geçişler sürüyor ama Ukrayna limanlarına giden birkaç gemiyi geçirdikten sonra, geçişleri Rusya limalarına giden gemilere veriyor. Şu an Ukrayna limanlarına gidecek 104 gemi keyfi olarak bekletiliyor. Rusya kasıtlı olarak böyle bir sorun çıkarıyor ama hukuken böyle bir yetkisi yok.”

Yazan Editör - Ara 10 2018. Kategori Dünya, Gündem, Türk İslam. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazıya yorum yapabilir ve geri izlemede bulunabilirsiniz

Yorum yaz

Göndermeden önce alttaki eksik işlemi tamamlayınız. *

Ebed Bizimdir - Kuzey Kafkasya bölgesi ağırlıklı olarak, Türk-İslam coğrafyasından özel haberler, yorumlar ve makaleler.