Çeçenistan’da Yeni Tarihi Eserler Bulundu

Çeçenistan’daki arkeoloji ve tarih araştırmaları gün geçtikçe geçmişe daha fazla ışık tutuyor. Savaşlar ve sürgün yıllarında gerçekleştirilemeyen araştırmalar ve korunamayan tarihi eserler incelendikçe yeni bilgiler ortaya çıkıyor.

Son olarak Çeçenistan’ın İtum Kali şehrine 40 km. uzaklıktaki Tsoy-Peda isimli antik bölgede bulunan bir kâse bulundu. Kâsenin üzerinde, antik Gürcü alfabesi olarak bilinen bir alfabe ile yazılı Çeçence kelimelerin olması dikkatleri çekti. Çünkü daha önce bulunan bir antik eserde de aynı şey görülmüştü.

Bazı Çeçen tarihçilere göre, Gürcülerin ilk devleti olduğu söylenen İberya, kadim Gürcü tarihinde adı geçen ve Çeçenlerin ataları olan Dzurdzukların yardımı sayesinde kuruldu ve Gürcüler, oldukça yakın ilişkileri olan Dzurdzukların alfabesini benimsemişlerdi. Kadim Gürcü tarihine göre Türklerin, Gürcülerin ve Çeçenlerin ataları Yafes’in soyundan kardeşler ve Gürcüler Çeçenlerin atalarına Dzurdzuk diyorlar. Bununla birlikte daha önce Türkiye’deki araştırmalarda okunmaya çalışılan Urartu kalıntılarının da Çeçence olduğu tesadüfen ortaya çıkmıştı.

 

Yazan Editör - Kas 12 2023. Kategori Dünya, Gündem, Kültür Sanat. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazıya yorum yapabilir ve geri izlemede bulunabilirsiniz

2 yorum - “Çeçenistan’da Yeni Tarihi Eserler Bulundu”

  1. Rashid

    Çok güzel. Sayenizde sosyal ödevimi yetiştirdim.

  2. Henrey

    Chechen be Gürcüler aynidir onlar gerçek Kafkaslar dır ve yakın akrabalardır dilleridir Lehçe dir

Yorum yaz

Göndermeden önce alttaki eksik işlemi tamamlayınız. *

Ebed Bizimdir - Kuzey Kafkasya bölgesi ağırlıklı olarak, Türk-İslam coğrafyasından özel haberler, yorumlar ve makaleler.