Spief’19 Ekonomi Forumu ve İzlenimlerim

Rusya’nın en önemli ekonomi forumunda basına yansıyanlar ‘’siyaset ve ekonomi.’’ Çok büyük paraların olduğu yerde büyük siyaset döner. Bu tarz organizasyonların bir de basına yansımayan yüzü vardır.

Hiç düşündünüz mü acaba? Burada çalışanların, misafirlere kusursuz hizmetini, o çalışanlar bu organizasyondan memnun kaldı mı ya da hiç o personelle iki laf ettiniz mi? Açıkça söylemek gerekirse, iş dünyası ve siyasette sıradan vatandaşı tercih ederim. Gittiğiniz her yerin bir mutluluk endeksi vardır ve katıldığınız organizasyon kusursuz olabilir ama sizi memnun ederken yerli insanı rahatsız etmiş veya çalışanı mutsuz etmiş olabilir. SPİEF’19’da bu mutluluk oranını ölçmeye çalıştım; SPİEF’19’da çalışan yerli personelle bolca sohbet etme şansım oldu. Forumda çalışan insanlara genel havayı, işi, ülkeleri sordum. Edindiğim bilgilerle biraz SPİEF’19 eleştirdim, abartılı ve provokatif eleştiriler yapmış olsam da onlarla konuşup, içlerini dökmelerini de istedim. Mutlu ve güler yüzleri iş gereği miydi? Yoksa gerçekten bu organizasyondan memnun kaldılar mı? SPİEF’19 da çalışan ve benim konuştuğum insanların %80’i memnundu. Çok çalışmaktan yorgun olmalarına rağmen bir o kadar da ortamdan memnunlardı. SPİEF’19 organizasyonu yapan Roscongress şirketi mutlu ortam oluşturmak için iyi çalışmıştı, bu belliydi. Gönüllü öğrencilerden, temizlik ve güvenlik personeline kadar herkes güler yüzlü ve sevimliydi.

Rusya’nın en büyük problemi (Turist olarak Rusya’ya gidenler bilir) servis problemidir. İnsanlar burada parasıyla satın aldığı servisin karşılığını alamıyor, alıyorsa da bu servis çok pahalı. SPİEF’19’da ucuz bir ürün değil hatta çok pahalı bir ürün ama ortamı da buna göre ayarlamışlardı. 6-8 Haziran’daki fuar alanında sadece mutlu insanlar vardı, hizmet ederken mutlu olan ve sizinle çok iyi ilgilenen insanlar.

SPİEF’19 organizasyonunu yapan şirkette 100 üzerinden 95 verebiliriz. Katılımcılara ise aynı puanlamayı yapmazdım, gerçi acele etmeyelim ve katılımcılara daha geleceğiz yazının içinde. Büyük şehirlerin trafik sorunu her zaman sıkıntılıdır. Böyle büyük organizasyonlarda eklenince sıkıntı ikiye katlanır. Kapanan yollar trafiği arttırır, insanlar böyle trafikten rahatsız ve mutsuz olurlar. Özellikle yaz sıcağında trafikte beklemek daha da mutsuz eder. St. Petersburg’daki SPİEF’19 forumu trafiği hayli etkilemişti. Forumun düzenlediği tarihte ise St. Petersburg’da çok nadir görülen Afrika etkiliydi ve insanlardan bu bunaltıcı sıcakla beraber ardı ardına eleştiri bekledim. Afrika sıcakları ve SPİEF’19’un yarattığı trafik çilesinden etkilenen taksiciler ne düşünüyordu? SPİEF’19 taksiciler tam tersi mutsuz değil hatta övgü ve sevinç içindelerdi. Gerçi buranın taksicileri hep güler yüzlü desem yalan olur. Kısacası SPİEF’19’dan rahatsız olan yoktu.

Bir önceki yazımda da bahsetmiştim, SPİEF’19 büyük uluslararası bir organizasyondur. Katılım için ödenen paralara bakılırsa, katılımcılar zengin iş dünyası temsilcileri ve küresel şirketler. Büyük şirketlerin CEO’ları ve üst düzey yöneticileri, yardımcıları, şoförleri, hizmetçileri, basın danışmanları vs görev yapan yapmayan herkes SPİEF’19’a katılımcı olarak geldi. Bu insanlar görevleri gereği geldikleri forumda görevlerini yerine getirirken üstüne bir de eğlendiler. SPİEF’19 kültür programı hayli zengindi. Ayrıca SPİEF’19’da bolca yiyecek, içecek vardı, zengin masaların yanında SPİEF organizatörleri küçük serinletici güzellikleri de düşünmüştü. SPİEF’19’un salonlarını gezerken genç katılımcılara da sordum; SPİEF’19 nasıl, beğendiniz mi? Herkes hayli beğenmişti.

Rusya SPİEF’19’i Davos’a alternatif olarak düşünmüş ama benim edindiğim izlenimlere göre burası Rusya’nın iç piyasasına göre en önemli ekonomi forumu. Genel olarak forum Rusya’nın devlerini bir araya getiriyor ve Putin’in gözüne girmek isteyenler stand kuruyor. Yine Putin ve üst düzey yöneticilerin gözüne girmek için gelen CEO’lar ve bürokratlar satış yapmak isteyen şirketler burada stand kuruyor. Lüks daireler satan inşaat şirketleri, masaj koltukları satan üreticiler, Mercedes, Qatar Havayolları ve daha birçok premium ve business sınıf ürünler SPİEF’19 forumunda markalarını tanıtıp, ürün satıyor. İç piyasa adına değerlendirme yaptığımızda ise SPİEF’19 başarılı bir proje. Eğer Rusya’da satış yapmak ve zengin Ruslara ulaşmak istiyorsanız SPİEF gibi ekonomi forumları doğru bir seçim.

Davos’a alternatif olma açısından baktığımızda bu mümkün. Rusya’nın böyle forumlarda, Rusya’yı tanıtmaktan ziyade yabancı yatırımcının gelip rahat iş yapabileceği, Rusların ve yabancı sermayenin bir araya geleceği bir platforma dönüştürülmesi lazım. Şu an için ise SPİEF’19 sanki Putin için yapılmış güzel bir organizasyon gibi duruyordu. Benim düşüncem ise, Putin için yapılmış ve Putin’i sevenlerin katılımından mutlu olduğu bir organizasyon.

Eleştirilerim SPİEF faydalı değil anlama gelmez ama katıldığınızda beklentilerinizi karşılamayabilir.

Rusya’ya mal satmak ve Rusya’da iş yapmak istiyorsanız, Rusya’nın devlet ihalelerini almak istiyorsanız o zaman St.Petersburg Ekonomi Forumu (SPİEF) Rusya’ya açılan bir kapı olduğunu söyleyebilirim.

Saslanbek İSAEV

 

Yazan Saslanbek İSAEV - Haz 11 2019. Kategori Dünya, Gündem, Politika, Yazarlar. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazıya yorum yapabilir ve geri izlemede bulunabilirsiniz

Yorum yaz

Göndermeden önce alttaki eksik işlemi tamamlayınız. *

Ebed Bizimdir - Kuzey Kafkasya bölgesi ağırlıklı olarak, Türk-İslam coğrafyasından özel haberler, yorumlar ve makaleler.