Hun Dönemine Ait Mumya Bulundu
Petersburg Medeniyetler Tarihi Enstitüsü’nden bir grup arkeolog Sibirya’nın doğusundaki Tuva Özerk Cumhuriyeti’nde, milattan önce birinci yüzyılda öldüğü tahmin edilen bir kadına ait mumya buldu.
Bilim adamları, eşsiz arkeolojik alanları koruma programı kapsamında Sayano –Shusenskaya hidro elektrik santral barajının taştığı bölgede yürüttüğü kazı çalışmaları esnasında içerisinde taştan yapılmış tabutun bulunduğu bir mezarla karşılaştı. Kapağın kaldırılması sonucu bir mumya buldular.
İlk belirlemeler mumyanın milattan önce birinci yüzyıla ait olduğunu gösterdi. Mumyanın halen nispeten iyi bir durumda olduğu belirtildi. Taştan yapılmış tabutun cilt dokusunun bir kısmı ile elbisenin bazı parçalarını korumuş olabileceği düşünülüyor.
Yapılan açıklamalar verilerin, mumyanın Asya’nın doğusunda, milattan önce üçüncü yüzyıldan miladi birinci yüzyıla kadar yaşamış olan göçebe Hun kabilelerinden genç bir kadına ait olduğuna işaret ettiği yönünde. Tarihi kaynaklara göre Mete Han’ın milattan önce 209 yılında kurduğu Hun İmparatorluğu, özellikle kuzeydoğu Asya steplerine yayılmış olmakla birlikte Sibirya, Moğolistan ve Çin’in bazı bölgelerinde de bulunuyordu.
Mumyayı bulan arkeolog ekibinin başkanı Kilinovskaya yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Bu keşif oldukça önemli. Çünkü daha önce Hun dönemine ait bir mumya ile karşılaşmamıştık. Bu keşifle birlikte onlar hakkında çok şey öğrenebiliriz. Zarar görmemiş deri dokusunun DNA’sını analiz edebiliriz. Bütün bunlar Orta Asya ve Tuva bölgesi tarihinin daha doğru bir tablosunu elde edebilmemiz için gereklidir.”
Bilimsel amaçlar için mumyanın korunmasının önemini ısrarla belirten Kilinovskaya “Ekipteki uzmanlar, kesin bilgilere ulaşmak için mumyayı daha ayrıntılı olarak incelemeye başladı” ifadesini kullandı.
turanhaberajansi