Uzayda 1 Yıl Kalan Astronotun DNA’sı Değişti!
Uzayda 1 yıldan uzun süre kalan NASA astronotunun DNA’sı değişti. İkiziyle karşılaştırıldığın önemli DNA farkları içeren astronot, şu an yeni DNA’sıyla dünyaya adapte olmaya çalışıyor.
Uzayın insan vücudu üzerindeki etkilerini araştırmaya devam eden NASA, Uluslar arası Uzay İstasyonu’ndaki astronotları belli bir sürenin üzerinde uzayda tutmuyor. Bazıları bilimsel temele dayansa da net bilinmeyen konularda güvenliği öncelikli tutan NASA, görevlerin sürelerini kısa tutarak, yüksek radyasyon ve yer çekimsiz ortamın etkilerini azaltmaya çalışıyor.
Mars görevleri gibi uzun sürecek yolculuklarda insan vücudunun tepkisini araştırmaya devam eden NASA, bunun için Uluslar arası Uzay İstasyonu’nda önemli bir deney gerçekleştirdi.
Uzayda toplam 500 gün geçiren NASA astronotu Scott Kelly, son görevinde tam 342 gün uzayda kaldı. Uluslar arası Uzay İstasyonu’nda kesintisiz en uzun süre kalan astronot olan Kelly, bu göreve ikizi olduğu için seçildi. Mark adında bir ikizi olan Scott Kelly, 342’si kesintisiz toplam 500 gün uzayda kaldıktan sonra ikiziyle DNA karşılaştırmasına tabii tutuldu.
Yapılan detaylı karşılaştırmaların ardından Scott’ın DNA’sının kardeşinden farklı olduğu ortaya çıktı. Yüzde 7 oranında değişen DNA, günlük yaşam ve yaşamsal faaliyetlerde şu an için herhangi bir soruna neden olmuyor.
Şu an yaşamını sorunsuzca devam ettiren Kelly, halen NASA bünyesinde çalışmaya devam ediyor.
NASA’nın bu testlerdeki temel amacı, 7 ay süreceği tahmin edilen Mars görevlerinde insan vücudunun vereceği tepkiyi tahmin edebilmek. Mars gibi uzun yolculuklar için halen insanlığın önünde aşılması gereken onlarca sorun var. Kullanılacak roket, yeni nesil giysi, fırlatma ve yaşam modülü bunların başında geliyor. SpaceX gibi özel girişimlerin de yatırım yaptığı alanda önümüzdeki 5 yıllık süreçte büyük gelişimlerin yaşanması bekleniyor.