Uygur Gönüllüsü Yücel Tanay Yargılanıyor

Doğu Türkistan davasının gönüllüsü gazeteci yazar Yücel Tanay, Uygur soykırımcısı Çin devleti ile işbirliği içinde olduğunu iddia ettiği Sabir Bogda isimli şahıs tarafından dava edilmişti.

Şahsın şikayeti üzerine açılan davanın duruşmasına çıkan Yücel Tanay, şunları söyledi:

“Ben, uzun yıllardır Doğu Türkistan hakkında makaleler yazıyor ve bu ülkede yaşayan kardeşlerimize Çin’in yaptığı baskı, zulüm ve soykırım uygulamalarını dile getirerek, mazlumlarla dayanışma içinde olduğumu ifade etmek istiyorum. Zalimlere de tepkimi ortaya koyuyorum. Sabir Bogda ve onun başkanı olduğu dernek hakkındaki araştırmalarım sonucunda elde ettiğim bilgilere göre, bu kişi hakkındaki kanaatlarımı yazıda dile getirdim. Sabir Bogda’nın Çin yönetimi ile olan ilişkisini biliyorum. Kendisi ÇKP Siyasi Danışma Konseyi üyesidir ve kendisinin Çin konsolosluğu ile çok iyi bir ilişkisi vardır. Çin Konsolosluğu’nun resmi internet sitesinde de bu ilişkilere ait bilgiler yer almıştır. Ben bu bilgilere dayanarak bu yazıyı kaleme aldım. Çin’in, Uygurlara karşı soykırım yaptığı bir dönemde bugün Çin Konsolosluğu’na giden ve Çinlilerle birlikte fotoğraflar çektiren kişilere Uygurlar, Satkun/ Hain diyorlar. Ben de bir Türk Milliyetçisi olarak buna hainlik diyorum. Bu durum, para için kendi milletini satmaktan başka bir şey değildir. Günümüzde Çin, Uygurlara etnik soykırım yapıyor ve onları toptan yok etmek istiyor. Böyle bir durumda Bogda’nın Çin Konsolosluğu ile yakın ve sıcak ilişkiler içinde bulunması ve onlarla resim çektirmesi bana göre utanılacak ve yüz kızartıcı bir harekettir. Uygur Türkleri, başta Türk Milleti Sabır Bogda ve berzerlerini asla unutmayacaktır.”

Sabir Bogda (sağda) Çinli bir subayla birlikte

Öte yandan, Yücel Tanay’ı savunan avukatlardan Prof. Dr. İlyas Doğan da, dava ile ilgili olarak mahkemeye ve Özgür Asya Radyosu’na şu açıklamayı yaptı:

“Sabir Bogda ve Çin yönetimi adına kamu diplomasisi yapanlar, Çin’in Uygur Türklerine yönelik işlediği soykırım cinayetleri hakkında haber yapanlar ve makale yazanlar hakkında sürekli dava açarak onların üzerine baskı kurmaya devam ediyor. Bunlar Çin’in soykırım cinayetlerini ifşa edenler ve bu cinayetlere tepki gösterenlerden son derece rahatsızlar. Türkiye, demokratik ve özgürlüklerden yana bir ülke. Çin’in baskılarına tepki gösterenler ve bunları dile getirenlere karşı devletimiz, Çin gibi muamele etmemelidir. Çin, Doğu Türkistan’da insanlığa karşı suç işliyor. Yücel Tanay’ın yargılanması üzücü ve utanç verici bir olay. Yücel Tanay, açık kanıtlara ve ilan edilen açıklamalar ve bilgilere göre Sabir Bogda ve Onun derneği hakkında bu yazıyı kaleme almış ve yayınlamıştır. Tanay’in yazdığı makale ve sarfettiği sözler suç teşkil etmemelidir…”

Mahkeme, eksikliklerin tamamlanabilmesi için davayı 07 Nisan 2021 tarihine erteledi.

 

Yazan Editör - Kas 15 2020. Kategori Dünya, Gündem, Politika, Türk İslam. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazıya yorum yapabilir ve geri izlemede bulunabilirsiniz

Yorum yaz

Göndermeden önce alttaki eksik işlemi tamamlayınız. *

Ebed Bizimdir - Kuzey Kafkasya bölgesi ağırlıklı olarak, Türk-İslam coğrafyasından özel haberler, yorumlar ve makaleler.