Yazar Yücel Tanay’a Çinlilerden Dava

Yücel Tanay, Türk düşmanı Çin Devleti’nin Uygur Türklerine toplu olarak uyguladığı işkenceler ve soykırım girişimlerini kaleme alan ve Türkiye’de duyurmaya çalışan bir yazar. Geçtiğimiz günlerde kendisi ile yaptığımız bir görüşmede, Türkiye’de yaşayan bazı Çinlilerin kendisine dava açtığını öğrendik. Bunun üzerine kendisiyle uzaktan bir röportaj yaptık.

Meselenin tuhaf tarafı, yıllardır Uygur Türklerinin uğradığı zulmü dile getiren bir yazara, Türkiye’de yaşayan bazı Çinlilerin dava açabilmesi ve buna Türkiye’de hiçbir kesim tarafından “demokratik” tepki gösterilmemesi.

Röportajı aşağıda dikkatlerinize sunarken, Yücel Tanay gibi milliyetperverlerin her zaman yanında olacağımızı da bildiririz.

EBED BİZİMDİR: Yücel bey, kısaca da olsa kendinizden bahseder misiniz?

YÜCEL TANAY: 24.09.1968 Rize,Pazar doğumluyum. Anadolu Üniversitesi Turizm ve Otelcilik mezunuyum. İyi derece İngilizce’yle, Türk lehçelerinden Özbek ,Uygur Türkçelerine vakıfım. Mehmet Ege adında bir oğlum var.

EBED BİZİMDİR: Doğu Türkistan ve Türk İslam coğrafyasında yaşanan gelişmelerle ilgili yazılarınızı ilgiyle takip ediyoruz. Geçtiğimiz günlerde bu yazılarınızdan biri gerekçe gösterilerek hakkınızda dava açıldığını öğrendik. Bu yazınızda sizi şikayet edenler kimler?

YÜCEL TANAY: Beni şikayet eden, ismini Mevlüde Aziz diye bildiğim ama aslında resmi belgelerde adı Maolıden Aızezı olan, Çin İşkadınları Derneği’nin başkanı. Bu kişi, Türkiye’deki Çin konsolosluğuyla irtibatlı ve Çin’in Türkiye’deki bir çok organizasyonunu düzenleyen biri. Çin takvimine göre Domuz Yılı Resepsiyonu’nu bu kadın organize etmişti.

EBED BİZİMDİR: Yazınızda Çin ajanı ve mankurt olarak nitelediğiniz grubun, Türk katili Çin yönetimi ile ilişkileri ne türde ve seviyede?

YÜCEL TANAY: Bunlar kurdukları dernekler vasıtasıyla Türk ticaret hayatına etki ediyorlar. Çeşitli organizasyonlarla, Doğu Türkistan’daki Çin zulmünün üstünü örtmeye çalışıyorlar. Arkalarında da Çin devletinin parasal gücü var.

EBED BİZİMDİR: Yazınızın, yayınlandığı haber kaynaklarından kaldırıldığını da öğrendik. Bu doğru mu?

YÜCEL TANAY: Evet mahkemeden karar çıkarmış kaldırtmışlar.

EBED BİZİMDİR: Biz daha önce rahmetli Arslan Alptekin (İsa Yusuf Alptekin’in küçük oğlu) ile sohbetimizde de bu tür yapıların varlığını doğrudan kendisinin ağzından duymuştuk. Bu çerçevede soykırımcı Çin devletinin ilişki içerisinde olduğu başka yerli gruplar ve yapılanmalar var mı? Bunlar faaliyetlerini hangi amaçla ve hangi ekonomik kaynaklarla yürütüyorlar?

YÜCEL TANAY: Türkiye’de tescilli Çin taraftarı, Perinçek grubu olarak bilinir. Ama aynı çizgide Milliyetçi-Ülkücü geçinen kimseler de var. Bu Çin lobisinin içinde, muhafazakar geçinen hükümete yakın kimseler de var.

EBED BİZİMDİR: Türk Devleti’nin bu gibi yapılarla nasıl mücadele etmesini önerirsiniz?

YÜCEL TANAY: Türk Devleti, nasıl FETÖ gibi yapıları yargılarken ABD ile ilişkilerini de dikkate alıyorsa, Çin’le ilişkilerinden dolayı bu Çin Muhipler Cemiyeti üyelerine de aynı metotla muamele etmeli.

EBED BİZİMDİR: Hakkınızda açılan davanın uzlaşma kapsamında olduğunu, ancak sizin uzlaşmak istemediğinizi öğrendik. Neden uzlaşmadınız?

YÜCEL TANAY: Hakkımda açılan dava uzlaşma kapsamında ve karşılıklı olarak uzlaşmadık. Bir de uzlaşma protokolünde davacı tarafın ismi Mevlüde Aziz diye yazıyor. Uygur Türkçesi ve Latin alfabesiyle bu ismin yazılışı Mewlude Aziz veya Mewlude Aızı olması gerekirken, mahkemeden gelen evraklarda Maolıden Azezı yazıyor. Bu tam bir usulsüzlük. Bu kadının gerçek ismi nedir? Durumu anlatabiliyor muyum?

EBED BİZİMDİR: Biz, adaletin tecelli edeceğine inanarak, yazılarınız ve emekleriniz için size teşekkür ediyoruz. Bu kısa röportaja yanıt verdiğiniz için de ayrıca teşekkür ediyoruz. Eklemek istediğiniz başka hususlar var mı?

YÜCEL TANAY: Çok teşekkür ediyorum.

EBED BİZİMDİR: Teşekkür ederiz.

 

Yazan Editör - Nis 14 2020. Kategori Dünya, Gündem, Politika, Türk İslam. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazıya yorum yapabilir ve geri izlemede bulunabilirsiniz

Yorum yaz

Göndermeden önce alttaki eksik işlemi tamamlayınız. *

Ebed Bizimdir - Kuzey Kafkasya bölgesi ağırlıklı olarak, Türk-İslam coğrafyasından özel haberler, yorumlar ve makaleler.