Dağıstan’da Başörtülü Kızlara Fişleme

Geçtiğimiz aylarda bir röportajda İmam Şamil’le ilgili bir soruya, İmam Şamil’i eleştirerek cevap veren Ramzan Kadirov’a karşı protestolar düzenleyen ve eleştiren Dağıstanlı yetkililerin, Dağıstan’da başörtülü kız öğrencileri fişledikleri ve haklarında bilgi toplayarak kayıt altına aldıkları ortaya çıktı. Fişleme operasyonunda öğretmenlerin kullanıldığı, öğretmenlerin bildirdiği başörtülü kız öğrencilerin kayıt altına alındıkları öğrenildi.

Olayın ortaya çıktığı Mahaçkale kentinde öğrenci velileri durumu protesto ederlerken, Dağıstan Eğitim Bakanlığı’na bağlı birimler, tuhaf bir açıklama yaptılar.

Dağıstan Eğitim ve Bilim Bakanlığı’na bağlı bir yetkili, fişlemeyi hem kabul eden, hem de inkar eden şu açıklamayı yaptı: “Dağıstan Eğitim ve Bilim Bakanlığı, başörtüsü kullanan kız öğrenciler hakkında bilgi toplamamaktadır. Ancak okullardaki soruşturmalar bağımsız olarak yürütülüyor. Bu olayla ilgili bir Bakanlık talimatı yok ama okullarda bu girişim mevcut. Milli Eğitim Bakanlığı ise bu girişime katılmamaktadır.”

Benzer bir sorun 2 yıl önce Çeçenya ve Tataristan’da yaşanmıştı. Mevcut Çeçenya yönetimi, Çeçenya sınırları içerisinde okullarda başörtüsü yasağını kaldırmış, bunun üzerine Moskova’dan tepkiler gelmişti. Moskova’dan gelen “laikliğe aykırılık” tepkilerine rağmen Çeçen yönetimi geri atmamış ve yasak kararını kabul etmeyeceklerini belirtmişlerdi.

Tataristan’da da benzer olaylar yaşanması üzerine, yasağa uymadıkları için işlerine son verilen Tatar öğretmenlere destek veren Ramzan Kadirov ile başta Rusya Eğitim Bakanı Olga Vasilyeva ve diğer yetkililer arasında sert tartışmalar yaşanmıştı.

Rusya Federasyonu’nun laiklik ve başörtüsü gibi yasaları Çeçenya’da halen uygulanamıyor. Mevcut Çeçen yönetimi, diğer cumhuriyetlerde yaşanan bu tür olaylarda da Müslüman halka doğrudan destek veriyor.

 

Yazan Editör - Eki 26 2019. Kategori Dünya, Gündem, Politika, Türk İslam. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazıya yorum yapabilir ve geri izlemede bulunabilirsiniz

Yorum yaz

Göndermeden önce alttaki eksik işlemi tamamlayınız. *

Ebed Bizimdir - Kuzey Kafkasya bölgesi ağırlıklı olarak, Türk-İslam coğrafyasından özel haberler, yorumlar ve makaleler.