Kabartey-Balkar’da ‘Ayrılıkçılık’ Suçlaması

Kuzey haklarını kabilelerine kadar ayrıştırıp, sözde özerk devletçiklerle bir açık hava hapishanesine çeviren Rusya, Kabardey ve Balkarlar arasında yaşanan Kendelen gerilimi sonrası Vestnik gazetesinde yayınlanan bir makale nedeniyle, yazar ve gazete hakkında soruşturma başlattı.

Soruşturmaya neden olan makale, “Kendelen çatışması 10. yıl dönümünde” başlığı altında ve Vestnik Balkarskogo Naroda (Balkar halk gazetesi) gazetesinde yayınlanmıştı.

Tarikçi doktor Anatoli Alafayev imzasıyla yayınlanan makale aynı zamanda Alafayev’in de üyesi olduğu Balkar Halkı Yaşlılar Örgütü’nün de bildirisi mahiyetindeydi.

Cumhuriyetin %57’sini teşkil eden Kabarteyler ve %13’ünü teşkil eden Balkarlar arasında, geçtiğimiz yıl Kabarteylerin Tatar ordusunu yendiklerini iddia ettikleri “Kendelen Zaferi” kutlamaları için Balkar köyünden atlarla geçerken gerilim yaşanmış ve bu gerilim iki halk arasında çatışmaya dönüşmüştü. Gerilime neden olan “Kendelen savaşı” da bölge halkları arasında tartışma konusu. Kabarteyler, 1708 yılında Kanjal Savaşı’ında Kırım Hanı’nın ordusunu yendiklerini iddia ederlerken, Balkarlar ise böyle bir savaşın gerçekleşmediğini iddia etmekteler.

Kabarteyler, her yıl Kanjal zaferini kutlama etkinlikleri düzenliyorlardı ancak geçtiğimiz kutlama gününde atlarla Balkar köyünden kutlama alanına giderlerken bir gerilim ve çatışma yaşanmıştı. Balkarlar, Kabarteyleri köylerinden bir “işgal ordusu gibi” geçmekle suçlamış ve olaylar çıkmıştı.

Bölgeden bildirilen haberlere göre, Vestnik Gazetesi’nde yayınlanan makalede bu olayların ve 1708’de yaşandığı iddia edilen Kanjal Savaşı’nın ele alındığı ve bu hadiselerin, Balkarların cumhuriyetten ayrılmaları için tarihi bir fırsat olduğunun yazıldığı söyleniyor. Rusya resmi makamlarının ise bu makaleyi gerekçe göstererek, yazar Alafayev’i aşırılıkçılık  suçlaması yönelttiği ve onun üyesi olduğu Balkar Halkı Yaşlılar Örgütü’ne de bu yolla baskı kurduğu bildiriliyor.

Vestnik Balkarskogo Naroda’nın Genel Yayın Yönetmeni Tamara Geriyeva da, 1 Ağustos’ta gazetenin ofisinin basıldığını ve kendisinin buradan gözaltına alındığını ve savcılığa götürüldüğünü söyledi. Geriyeva, savcılıkta kendisine “aşırılıkçı ve ayrılıkçı” yayınlarına ve Balkarya ve Kabardiya gibi birbirinden bağımsız iki bölgeye izin verilmeyeceğinin söylendiğini ifade etti.

 

Yazan Editör - Eyl 15 2019. Kategori Dünya, Gündem, Politika, Türk İslam. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazıya yorum yapabilir ve geri izlemede bulunabilirsiniz

Yorum yaz

Göndermeden önce alttaki eksik işlemi tamamlayınız. *

Ebed Bizimdir - Kuzey Kafkasya bölgesi ağırlıklı olarak, Türk-İslam coğrafyasından özel haberler, yorumlar ve makaleler.