Rus Basınında ‘Derin’ Çeçen-Türk İlişkileri

Rusya’nın en çok izlenen TV kanalı ORT’de önceki akşam yayınlanan, “Kafkas Planı” adlı özel programda, Çeçenistan savaşı sırasında Türkiye’nin siyasetçi ve iş adamlarıyla Kafkaslar’daki olaylara karıştığı iddia edildi.

“Kafkaslar bölgesi Rusya’dan nasıl kopartılmak istendi” motifini enine boyuna işleyen programda, Çeçen lider Cahar Dudayev zamanında kendini Çeçenistan’ın Türkiye elçisi olarak tanıtan, ayrıca 1995 yılında Doğru Yol Partisi Genel Merkez Danışmanı görevinde bulunmuş Çeçen asıllı Türk vatandaşı Berkan Yaşar’ın iddialarına yer verildi. Turgut Özal, Süleyman Demirel, Tansu Çiller ve hatta son dönemde Abdullah Gül’ün Çeçenlere yardımda bulunduğu ileri sürüldü. Berkan Yaşar’a göre 1990’lı yılların başında Rusya’da büyük inşaat projelerine imza atan ALARKO’nun, 2001 yılında cinayete kurban giden yönetim kurulu başkanı Üzeyir Garih, Cahar Dudayev ile gizlice anlaşarak Rusya’dan elmas kaçakçılığına başladı. Moskova kontrolünden çıkan Grozni havalimanından Türkiye’ye kalkan uçaklar kaçak elmas götürüyordu. Kaçak elmaslar Garih tarafından dünya piyasasına sürülürken, Dudayev yönetimi elmas ticaretinden yüzde 25 pay alıyordu.

İddiaya göre elmas satışından elde edilen 20 milyon dolar ile Çeçenlere nasıl silah temin edileceği konusundaki çalışmalara dönemin Genelkurmay Başkanı Doğan Güreş de dahildi. Programda ENKA’ya da bazı suçlamalar yöneltildi. Eski Çeçenistan savunma bakanı Muhammad Hambiyev’e göre bağımsız Çeçenistan’ın ilk devlet nişanları ENKA tarafından finanse edildi.

Kaynak: DHA (24/04/2008)

 

Yazan Editör - Ağu 23 2019. Kategori Gündem, İktibas, Politika, Türk İslam. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazıya yorum yapabilir ve geri izlemede bulunabilirsiniz

Yorum yaz

Göndermeden önce alttaki eksik işlemi tamamlayınız. *

Ebed Bizimdir - Kuzey Kafkasya bölgesi ağırlıklı olarak, Türk-İslam coğrafyasından özel haberler, yorumlar ve makaleler.