‘Kimin Tarafını Tutsak’ Demeyin

Kuzey Kafkasya’da, Çeçen – İnguş toprak sorunundan kaynaklanan protesto hareketini anlamak isteyen diaspora, kahramanlaştıracak tarafı da seçemiyor gibi.

Bir taraftan, Çeçenlerin bütün siyasi tarafları toprak konusunda birleşmişken Çeçenleri küstürmek de olmuyor, diğer taraftan alışık olduğumuz “anti Rus” Kafkasyalı güçlerin peşinden gidip İnguşlar desteklenmek isteniliyor gibi… Aslında o meşhur, “Katil Rusya Kafkasya’dan defol” sloganını diyecekleri durum var gibi ama protestocuların kendileri de Rusya’yı Kuzey Kafkasya’ya getiren atalarıyla övünmekte.

Haliyle bu durumda “ne yapılmalı” sorusu doğuyor.

İnguşetya?

Diasporaya yardımcı olalım bu konuda ve şu tavsiyelerde bulunalım:

1-İki kardeş kavgasında taraf tutmayın; kötü olan sonuçta siz olursunuz.

2-İnguşların, öz yönetimlerini demokratik süreçle seçme haklarını dile getirin ve destekleyin.

3-Stalin döneminde sürgün edilen halkın haklarının iadesini destekleyin ve Oset kardeşlerimizden işgal ettikleri toprakların iadesini isteyin.

4-İnguşların, ilerde olursa (olacak deniliyor) Gürcistan’a referandumla bağlanma talebini demokratik hak olarak kabul ederek “Katil Rusya İnguşetya’dan defol” mitingleri ile Taksim’e çıkın.

Yukarıda sıraladığımız hususlar üzerinden İnguş kardeşlerimizi desteklerseniz, toprak meselesi de dahil olmak üzere İnguş halkını desteklemiş olursunuz.

Kuzey Kafkasya’da, sivil itaatsızlık ile haklarını savunan İnguşların, bugün bütün Kafkasya’nın desteğine ihtiyacı var. Özellikle Anguşt (İnguş) bölgesinin iadesinin ise, bu halkın milli hedefi olduğunu unutmayın.

Anguşt bölgesi bugün Tarskoye adını taşıyor. Kuzey Osetya yerel yönetimi, İnguşlara ata evlerinde yaşama ve ziyaret hakkı da tanımıyor. 1992 yılında burada Oset ve Rus birliklerinin yaptığı katliam sonrası, buradan İnguşetya’ya sığınan İnguşlar halen kamplarda yaşamakta.

Diaspora, uzun zamandır dikkate almadığı bu katliamı kınamalı ve İnguşların 1944 sonrası ikinci sürgün yaşadıkları ata evlerine dönme taleplerine kesinlikle destek olmalı.

“Kimi nasıl destekleyeceğiz” sorusu da böylece alışık olduğumuz “Katil Rusya” çizgisini korumuş olur.

Saslanbek İSAEV

 

Yazan Saslanbek İSAEV - Nis 13 2019. Kategori Dünya, Gündem, Politika, Türk İslam, Yazarlar. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazıya yorum yapabilir ve geri izlemede bulunabilirsiniz

Yorum yaz

Göndermeden önce alttaki eksik işlemi tamamlayınız. *

Ebed Bizimdir - Kuzey Kafkasya bölgesi ağırlıklı olarak, Türk-İslam coğrafyasından özel haberler, yorumlar ve makaleler.