Hacı Murat’ın Kafatası Dağıstan’a İade Ediliyor

Rusya yönetimi, İmam Şamil’in naibi şehit Hacı Murat’ın kafatasının, St. Petersburg müzesinden Dağıstan’a devredilmesini onayladı. İlgili karar geçtiğimiz gün Devlet Duma Milletvekili Gadzhimurad Omarov tarafından açıklandı.

Omarov, Hacı Murat’ın kafatasının geri dönüşünü çözme konusundaki desteğinden dolayı Adil Rusya Partisi Başkanı Mironov’a ve Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Vladimir Tolstoy’a da ayrıca teşekkür etti.

Omarov’un Facebook sayfasında paylaştığı ilgili karar metninde şu ifadeler yer alıyor:

“Hacı Murat’ın kalıntılarının (kafatasının) gömülmesi için Dağıstan Cumhuriyeti’ne transfer uygunluğu konusu, Rusya Federasyonu İdaresi Başkanlığı tarafından gözden geçirildi ve uygun bulundu. Dağıstan Cumhuriyeti başkanlığındaki istişarelerin sonucu olarak ve cumhuriyetteki mevcut siyasi durum da göz önünde bulundurularak, kalıntıların ileri bir tarihte transferi uygun görülmüştür.”

Şehit Hacı Murat’ın başı, Ruslarla giriştiği çatışmada şehit edildikten sonra, kimliği tespit edilemeyen Ruslar tarafından kesildi ve Çar’a “hediye” olarak Rusya’ya götürüldü. Kafatası, bir süre Askeri Tıp Akademisi’nde tutuldu ve Petersburg’a gönderildi. Daha sonra 1959’da Antropoloji ve Etnografya Müzesi (eski adıyla Kunstkamera) “Kafatasları Koleksiyonu”na konuldu. Şehit Hacı Murad’ın gövdesi ise Azerbaycan’ın Gakh bölgesi Tangyt köyündedir. Dağıstan Müzesi’nde ise kişisel eşyaları ve sancağı bulunmaktadır.

Kafatasının gömülmesi için, Dağıstan ve Azerbaycan’ın anlaşması gerekecek.

Birçok sanatsal yapıtın kahramanı olan Hacı Murat, Rus işgaline karşı direniş safında yer almış, tek başına girdiği bir çatışmada Çarlık ordusu tarafından 1852 yılında şehit edilmiştir.

Kaynak: Ajans Kafkas

 

Yazan Editör - Oca 28 2019. Kategori Dünya, Gündem, Türk İslam. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazıya yorum yapabilir ve geri izlemede bulunabilirsiniz

Yorum yaz

Göndermeden önce alttaki eksik işlemi tamamlayınız. *

Ebed Bizimdir - Kuzey Kafkasya bölgesi ağırlıklı olarak, Türk-İslam coğrafyasından özel haberler, yorumlar ve makaleler.