Başbakan Zakayev’den Sürgün Kararnamesi

Çeçen Cumhuriyeti İçkerya Başbakanı Akhmed Zakayev, Çeçen halkının, dönemin Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği lideri sosyalist cani Stalin tarafından 23 Şubat 1944 yılında orta asya ve Kazakistan’a sürgün edilmesinin yıl dönümü etkinlikleri hakkında bir kararname yayınladı:

Esirgeyen ve Bağışlayan Allah’ın Adıyla!

KARARNAME

No:01 / 18.01.2019

Tüm Çeçen ulusu için trajik bir tarih olan 23 Şubat tarihi yaklaşmaktadır. Bu acı günde, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği Halk Komiserliği Konseyi ve Devlet Savunma Komitesi, Çeçen halkının tamamının Orta Asya ve Kazakistan’a sürgüne göndermiştir. Çeçen halkının üçte ikisinin hayatına mal olan bu olay, insandan nefret eden faşist-komünist Sovyet rejimin de müteradifi haline gelmiştir.

1-Çeçen Cumhuriyeti İçkerya hükümeti, yurtdışındaki Çeçen Cumhuriyeti İçkerya devleti temsilcileri ve Avrupa halkı, Çeçen halkının sürgün edildiği 23 Şubat gününün yıldönümünde her yıl bu olayın kurbanlarını anmak üzere çeşitli etkinlikler düzenlemektedir. Nitekim, 23 Şubat 2014’te Belçika’nın başkenti Brüksel’de Çeçen-İnguş halkının sürgün edilişinin 70. yılı için önemli etkinlikler düzenlenmişken, 23 Şubat 2018’de bu etkinlikler Hollanda’nın Lahey kentine taşınmış ve bu trajik günün yıldönümünde Çeçen halkına yönelik gerçekleştirilen soykırımın belgeleri Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne teslim edilmiştir.

2-Ne var ki, her geçen yıl malum olan nedenlerden ötürü Çeçen diasporasının bu türden büyük etkinliklere katılımı azalmaktadır. Söz gelimi, Rus ve kukla yapılanmaların bu etkinliklere katılanları takip edip kukla rejime bu isimleri ihbar etmeleri nedeniyle, Çeçen Cumhuriyeti İçkerya hükümeti ve sivil toplum örgütleri tarafından düzenlenen etkinliklerde yer alanların anavatandaki akrabalarının taciz edilebileceklerine ilişkin haklı bir korkularının olmasına neden olmaktadır. Çeçen Cumhuriyeti İçkerya hükümeti bu durumu dikkate almanın önemli olduğuna inanmaktadır.

3-Bu durumdan hareketle, Çeçen Cumhuriyeti İçkerya hükümeti Bakanlar Kurulu, Çeçen Cumhuriyeti İçkerya Anayasası’nın 79, 80 ve 81.maddeleri ışığında, aşağıdaki kararları almıştır:

Çeçen Cumhuriyeti İçkerya hükümeti temsilcileri, bulundukları ülkelerdeki fahri konsoloslar ile işbirliği yaparak, Çeçen halkının Orta Asya ve Kazakistan’a sürgüne gönderilişinin 75. yılı nedeniyle anma programları organize edeceklerdir.

Bu kararın yerine getirilmesinden, Çeçen Cumhuriyeti İçkerya Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Alim-Paşa Soltıkhanov sorumlu kılınmıştır.

İş bu karar, yayımlandığı andan itibaren yürürlüğe girecektir.

Akhmed Zakayev
ÇİC Bakanlar Kurulu Başkanı

Kaynak: ickerya.com

 

Yazan Editör - Oca 26 2019. Kategori Dünya, Gündem, Türk İslam. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazıya yorum yapabilir ve geri izlemede bulunabilirsiniz

Yorum yaz

Göndermeden önce alttaki eksik işlemi tamamlayınız. *

Ebed Bizimdir - Kuzey Kafkasya bölgesi ağırlıklı olarak, Türk-İslam coğrafyasından özel haberler, yorumlar ve makaleler.