Dağıstan’daki Şehitliğe Rus ve Rusçu Engeli

Geçtiğimiz haftalarda, Dağıstan’ın Mahaçkale şehrinde açılışı yapılan ve 1918 yılında bağımsızlık savaşı döneminde şehit düşen Türk askerleri anısına yapılmış olan şehitliğin tabelasındaki “Türk” ibaresi kaldırıldı.

Şehitlik, Kuzey Kafkasya Cumhuriyeti’nin ilanıyla birlikte Dağıstan’da konuşlanan Kafkas İslam Ordusu’na mensup şehit askerler anısına yapılmıştı.

Anıtı yapan Kumuk kökenli Dağıstanlı sivil toplum örgütleriyse, değişikliğin kendileriyle alakaları olmadığını açıkladılar.

Anıtta daha önce Rusça, Kumukça ve Türkçe olarak “5-7 Kasım 1918 tarihinde İncikala’nın kurtuluşu için işgalci general Biçerahov’un ordusuna karşı savaşarak şehit düşen Türk askerleri anısına. Ruhları şad olsun.” yazılıyken, değiştirilen metinde artık “1918’de Tarki dağındaki Ağaçavul kasabası yakınlarında Rusya ve Dağıstan özgürlüğü için savaşan askerler anısına. Ruhları barış ve huzur içinde olsun” yazılı.

Rusya, yüzlerce yıldır askeri işgal planlarıyla birlikte Kuzey Kafkasya’daki hakimiyetini sürdürebilmek için, Kuzey Kafkasyalıları aslında ait oldukları Türk İslam medeniyetinden koparacak sinsi politikaları ustaca hayata geçirdi. Bir yandan Kuzey Kafkasya kavimlerini mikro milliyetçi söylemlerle birbirlerinden ayırıp bu çerçevedeki hareketleri desteklerken, Kuzey Kafkasya’nın birliği ve bağımsızlığını talep eden hareket ve girişimleri de (İmam Mansur’dan bu yana) Türk ajanlığı, Turancılık, radikalizm gibi suçlamalarla itham ederek yok etti.

Rusya’nın bu politikalarında başarısız olduğu da söylenemez. Günümüzde Kuzey Kafkasya’nın birliği ve hürriyetini savunan birçok kesimde bile bu baskıların ve propagandaların tesiri görülmekte. Birlik ve bağımsızlık söylemleriyle ortaya çıkan birçok girişim ve hareket, birleştirici fikir ve dünya görüşünden yoksun, ulus ve medeniyet kavramlarını kavrayamadığı için yolunu bulamamış girişimler olarak neticede, sadece “var olabilme” güdüleriyle “kabile millet” milliyetçiliğine evrilmekte, bir süre sonra yok olmakta ve istem dışı olsa bile netice itibariyle Rusya’nın “kabile milletler” tuzağına yem olmakta.

Haberin kaynağı: Ajans Kafkas

Yazan Editör - Oca 8 2019. Kategori Dünya, Gündem, Türk İslam. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazıya yorum yapabilir ve geri izlemede bulunabilirsiniz

Yorum yaz

Göndermeden önce alttaki eksik işlemi tamamlayınız. *

Ebed Bizimdir - Kuzey Kafkasya bölgesi ağırlıklı olarak, Türk-İslam coğrafyasından özel haberler, yorumlar ve makaleler.