En Az Alkol Tüketimi Kafkasya’da

Yeni yayınlanan “Sober” derecelendirme raporu, Rusya genelindeki alkol satışlarının resmi verilerinde, en düşük tüketimin Kuzey Kafkasya bölgesinde olduğunu tespit etti.

Rapor, çeşitli bölgelerdeki toplam alkol tüketiminin yanı sıra, içeceklerin alkol oranına, özel içki türlerinin tercihlerine ve toplam alkol satışına dayanmakta.

Çalışmadaki uzmanların, resmi istatistiklerin bulunduğu her türlü alkollü içeceğin satışını dikkate aldıkları, her bir alkollü ürün türünü ayrı ayrı inceledikleri ve daha sonra bir ölçüt halinde değişkenleri puanlama ile birleştirdikleri görülüyor.

“Sober”in yıllık puanlama raporunda, Çeçenistan 12,78 puanla en az alkol tüketilen bölge olarak listenin en başında yer alıyor. Çeçenya’yı, İnguşetya 12,82 ile, Dağıstan 14,18, Karaçay-Çerkes 20,02 ve Kabardey-Balkar da 20,70 puanla takip ediyor. Coğrafi olarak Kuzey Kafkasya bölgesinde sadece Kuzey Osetya-Alanya Cumhuriyeti’nin en az alkol tüketenler listesinde ilk 10 listesine giremediği gözükmekte.

Araştırma, 2017 raporuyla karşılaştırıldığında, bu yıl da en az alkol tüketilen ilk dört bölge (Çeçenya, İnguşetya, Dağıstan, Karaçay-Çerkes) değişmedi.

Çeçenya’nın başarısını, yetkililerin, din adamlarının ve halkın ortak çabası olarak niteleyen Rusya’ya bağlı Çeçenya Meclis Başkanı Magomed Daudov, cumhuriyetin deneyimlerini diğer ülkeler ile paylaşmaya istekli olduklarını da sözlerine ekledi.

Çeçenya’da alkol satışına sadece 22.00 ile 24.00 saatleri arası izin verildiğini hatırlatarak “ulusal kültürün yeniden canlanması, gençliğin manevi ve ahlaki eğitimi ile birleşti” ifadesini kullandı. Ayrıca, Rusya’ya bağlı Çeçenya Cumhuriyeti Başkanı Ramzan Kadirov’un, sağlıklı yaşam tarzı ile topluma örnek olduğunu da sözlerine ekledi.

Rusya yanlısı Çeçen Cumhuriyeti yönetimin lideri Kadirov, daha önce yaptığı açıklamalarda, alkolün tadını bilmediğini, hayatında hiçbir dönem alkollü ürün kullanmadığını ve nasıl içildiğini bilmediğini belirtmişti.

Kaynak: Ajans Kafkas

 

Yazan Editör - Ara 1 2018. Kategori Dünya, Gündem, Türk İslam. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazıya yorum yapabilir ve geri izlemede bulunabilirsiniz

Yorum yaz

Göndermeden önce alttaki eksik işlemi tamamlayınız. *

Ebed Bizimdir - Kuzey Kafkasya bölgesi ağırlıklı olarak, Türk-İslam coğrafyasından özel haberler, yorumlar ve makaleler.