Şanlı Eylemin 19. Yıldönümü

19 yıl öne bugün, yani 30/11/1999 günü, İstanbul Abdi İpekçi Spor Salonu’nda, eski adı Kızılordu Korosu ve yeni adı Rus Ordu Korosu olan bir grup Rus konser vermekteyken, Birleşik Kafkasya Derneği’ne mensup 2 Kuzey Kafkasyalı sahneye çıkarak Çeçenistan Bayrağı ve Kuzey Kafkasya Cumhuriyeti Bayrağı açarak, Rusya’nın Çeçenistan işgalini protesto etmişlerdi.

Eylem sırasında Rus Ordu Korosu mensupları korku ve tedirginlik yaşarlarken, kanı ve soyu belirsiz bir kısım seyirci de, Çeçenistan ve Kuzey Kafkasya Cumhuriyeti bayrakları açarak Rus işgalini protesto eden Kuzey Kafkasyalıları ıslıklayarak protesto etmişti.

Olaydan sonra sahneye çıkan 2 Kuzey Kafkasyalıyla birlikte eylemin çeşitli safhalarında yer alan 6 Kuzey Kafkasyalı gözaltına alınarak, toplamda 8 kişi dönemin Terörle Mücadele Şubesi’nde 4 gün sorgulanarak savcılığa çıkarılmış; savcılık kararıyla da serbest bırakılmışlardı.

Savcılığın eylemci Kuzey Kafkasyalıları serbest bırakma gerekçesi şöyleydi:

“30/11/1999 günü, Rusya Devleti adına Zeytinburnu Abdi İpekçi Spor Salonu’nunda, Kızılordu Korosu’nun gösterisi sırasında, yukarıda açık kimlikleri yazılı sanıkların, Çeçenistan ve Kuzey Kafkasya bayrakları açarak konser salonunda gösterdikleri; “RUSYA DEVLETİ’NİN GÜÇSÜZ ÇEÇENİSTAN DEVLETİ’NE KARŞI GİRİŞTİĞİ YOK ETME HAREKATINI PROTESTO ETMEK, TÜRK KAMUOYUNU VE BU HAREKETLE DÜNYA KAMUOYUNU BU ZULÜM VE MEZALİMİN VARLIĞINI GÖSTERİP TEL’İN ETMEK AMACI İLE LEGAL BAYRAKLARINI AÇIP GÖSTERMELERİNDE VE AYRICA BU GÖSTERİNİN TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLETİ’NE YÖNELİK HERHANGİ BİR HAREKETLERİNİN DE OLAMAYACAĞI DÜŞÜNÜLDÜĞÜNDE” tüm sanıkların eylemlerinde 2911 sayılı yasanın 28 ve devamı maddelerinde yazılı suçun yasal öğeleriyle oluşmadığı; yasal öğeleriyle oluşmayan suçtan tüm sanıklar hakkında KOVUŞTURMAYA YER OLMADIĞINA, adli emanetin 1999/669 sıra numarasında kayıtlı, ÇEÇENİSTAN ve KUZEY KAFKASYA DEVLETLERİNE ait BAYRAKLARIN sanıklara İADESİNE (takipsizlik kararı kesinleştiğinde) itirazı kabil olmak üzere karar verildi.” 03/12/1999

Bu şanlı eylemi eylemcileri, 2017 yılında vefat eden Kuzey Kafkasyalı aydın, merhum M. Aydın TURAN’ın satırlarıyla tekrar ve minnetle hatırlıyoruz:
“Birleşik  Kafkasya;
Kuzey Kafkasya’nın en ücra köşelerinde bile yaşayan bir ruh,
Kuzey Kafkasya’nın bir parçası için çarpışırken Sohum’da yere kapaklanan bir beden,
Grozni’de istilacıya karşı atılan bir kurşun,
Nalçik’te mafya bozuntularına yumruk sallayan bir silüet,
Terekkale’de kurulan bir atölye,
Mahaçkale’de yapılan bir toplantı,
California’da yardım toplayan bir el,
Paris’te siyasi koridorlarda kulis yürüten bir ökçe,
Strasburg’da evrensel normlu mahkemelere başvuru taşıyan bir çanta,
Kfar Kama’da dua okuyan başörtülü bir zarafet,
Kıyıboyu’nda FSB tarafından derdest edilen bir iş adamı,
Karadeniz’de rotası değiştirilen bir gemi,
Kızılordu Koroso önünde yedi yıldızlı bayrak açan bir çocuk,
Mülteci kamplarında dökülen gözyaşıdır.
“Birleşik Kafkasya” büyük kahramanlarıyla, liderleriyle kendi tarihini kendi yapan, kendi yazan, uzun ve yorucu bir yoldur.”

 

 

Yazan Editör - Kas 30 2018. Kategori Gündem. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazıya yorum yapabilir ve geri izlemede bulunabilirsiniz

Yorum yaz

Göndermeden önce alttaki eksik işlemi tamamlayınız. *

Ebed Bizimdir - Kuzey Kafkasya bölgesi ağırlıklı olarak, Türk-İslam coğrafyasından özel haberler, yorumlar ve makaleler.