Geri Gönderme Merkezleri Hakkında Erdoğan’a Mektup

Kazan Tatar Milli Meclis Başkanı Dr. Fevziye Bayramova, daha çok Rusya ve Çin zulmünden Türkiye’ye sığınan Kafkasyalı, Asyalı, Türk ve Müslüman muhacirlerin Rusya ve Çin’e iade edilmek üzere gözaltında tutuldukları Geri Gönderme Merkezleri hakkında ve Kazan Tatarlarına yönelik politikalar çerçevesinde, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a bir mektup yazdı.

Tarihçi yazar Dr. Fevziye Bayramova, mektubunda şunları söyledi:

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayip Erdoğan;

Bu mektubu size Kazan Tatar halkının Milli Meclis Başkanı, yazar ve tarihçi Dr. Fevziye Bayramova yazıyor. Bu mektubu yazmaya sebep olan husus, Türkiye’ye hicret eden Kazan Tatarlarına uygulanan siyasettir.

Tatar halkı, her zaman Osmanlıyı ve Türkiye Cumhuriyeti’ni, Müslümanların ana yurdu ve yardımcısı olarak kabul etmiştir. Herkes gibi, Tatarlar da zor zamanlarda bu topraklara sığınmıştır. Bizim milli liderlerimiz ve aydınlarımız Sadri Maksudi, Ayaz İshaki, Abdurreşit İbrahim, Yusuf Akçura, Ahmet Timer (Demir) ve başka birçok Kazan Tatarı Türkiye’ye sığınmış, bu ülkeye sadık kalmış ve hizmet etmiştir. Rusya İmparatorluğu’nun uygulamış olduğu, zorla Hristiyanlaştırma politikasından dolayı binlerce Müslüman Tatar muhacirleri, İdil-Ural’dan, Sibirya’dan, Türkiye’ye hicret etmek zorunda kalmıştır.

Son yıllarda da Türkiye gitmek zorunda kalan Tatarların sayısı artmıştır. Bunun sebebi de, Rusya’da din serbestliğinin olmaması ve Müslümanların baskı altında kalmasıdır. Ana yurdunu terk etmeye mecbur bırakılan bu insanları, Türkiye ilk önce çok güzel kabul etmiştir. Ama son yıllarda tüm dünyada gerçekleşen büyük siyasi değişiklikler ve savaşlar nedeniyle Türkiye’nin, Tataristan muhacirlerine karşı bakışı olumsuz yönde değişmeye başlamıştır. Onları birçok nedenle sınır dışı etmeye ve tutuklamaya başlamışlardır.

Sadece Antalya ili için son yılda onlarca Tatar ailesi sınır dışı edilmiştir. Sebepsiz ve delilsiz olarak, yıllarca Geri Gönderme Merkezlerinde tutulmuşlardır. Hala Geri Gönderme Merkezlerinde bir yılı doldurmaya mahkûm edilenler vardır. Yazdıklarımı kanıtlamak için Türkiye tarafından Geri Gönderme Merkezlerinde tutulan ve sonra serbest bırakılan, ama sınır dışı edilme ihtimali hala devam eden Tatarların isimlerini yazıyorum:

1- Ilgız Lutfullın: 3 çocuk babası. 12 ay boyunca Antalya Geri Gönderme Merkezinde kalmıştır. Antalya Valiliği’ne karşı açmış olduğu davayı kazandığı halde, hala kendisinin ve ailesinin G-87 (Türkiye’ye giriş yasağı) kodu bulunmaktadır.

2-Ilnur Gılyazev: 5 çocuk babası. 12 ay Geri Gönderme merkezinde kalmıştır ve sonra serbest bırakılmıştır. Fakat kendisi de ailesi de sınır dışı edilme korkusuyla yaşamaktadırlar.

3-Dinara Auhadieva: 12 ay Geri Gönderme Merkezinde kalmıştır.

4-İlnur Fayzullın: 3 çocuk babası. Geri Gönderme Merkezine alınmıştır ve tüm ailesi ile birlikte Ukrayna’ya sığınmak zorunda kalmıştır.

5-Tahir Minnibaev: Tutuklu kaldıktan sonra ailesi ile birlikte Türkiye’yi terk etmek zorunda kalmıştır.

Liste bu şekilde uzayıp gitmektedir. Bu şahısları ben şahsen tanıyorum. Bu insanların hepsi, yüksek tahsilli insanlardır ve meslek sahibi insanlardır. Birkaç tane üniversite bitiren bu insanlar, vatanı ve milleti için çok faydalı olan ve olacak olan insanlardır. Birçoğunun Türkiye’de gayrimenkulleri bulunmaktadır ve pek çoğu iş adamıdır. Bunların her hangi bir terör örgütüne üye olması söz konusu bile değildir. Bu insanların hem memleketlerinde hem de Türkiye’de sabıka kayıtları yoktur. Bu insanlar, geleneklerine, İslam’ın şartlarına sadık, vatanına, milletine ve Türk insanına saygılı insanlardır.

Bu şekilde sebepsiz tutuklamalar Türkiye’nin birçok ilinde devam etmektedir. Türkiye’ye güzel umutlarla gelen bu insanlar bu güzel ülkeyi terk etmek zorunda kalmaktadırlar.

Dini sebeplerden dolayı Rusya’dan Türkiye’ye gitmiş olan birçok Tatar aile, şimdi çok zor durumda. Çünkü bu aileler, Türkiye’den sınır dışı edilmektedir. Bu mağdur ailelerin, tekrar Rusya’ya dönmeleri durumunda, onlara terörist damgası vurulacağını hepimiz biliyoruz.

Bizim kanaatimize göre, bütün bunlar Rusya tarafından hazırlanan listelere göre yapılmaktadır. Bu muhacir Tatarlar geri Rusya’ya iade edilirse, onları orada hapis ve ölüm bekliyor. Allah korusun böyle bir durumda hem fani hem de baki dünyada Türkiye bunun cevabını nasıl verecek? Suçsuz Müslümanların gözyaşları ve acılarla dolu kaderleri için Türkiye’ye ve Rusya’ya bela ve kazalar gelmez mi? Allah’ın bu adaletsizliği cevapsız bırakmayacağını da adımız gibi biliyoruz.

Din kardeşimiz Sayın Recep Tayip Erdoğan, muhacir Müslüman Tatarlara yapılan bu haksızlıklardan haberinizin olmadığını düşünüyorum. Haberdar olsaydınız bu kadar haksızlığın önüne geçerdiniz ve izin vermezdiniz.

Bu sebeplerden dolayı bu mektubu yazmaya karar verdim. Dinimizce bütün Müslümanlar birbirine kardeştir. Tataristan’dan Türkiye’ye hicret eden Müslüman Tatarlara yardım etmenizi ve sesimize kulak vermenizi can gönülden isterim.

Türkiye’nin çeşitli illerinde Geri Gönderme Merkezlerinde tutuklu bulunan ve hala tutuklu olan Tatarların dava dosyaları yeniden ele alınmasını ve incelenmesini isteriz.

Haksız uygulanan sınır dışı işlemlerinin ve kodların kaldırılmasını isteriz.

Bu konudaki hassasiyetinizi biliyoruz ve çözüm üreteceğinizi umut ediyoruz!

Muhacir Tatarların Türkiye’den başka gidecek yerleri yok. Onların umut kapılarını kapatmayınız. Allah ta Türkiye için yardım kapılarını kapatmaz inşallah.”

Size her iki dünyanın saadetini diliyorum.

Saygılarımla.

Tatar Milli Meclis Başkanı Yazar ve tarihçi Dr. Fevziye BAYRAMOVA

30 Ekim 2018 Antalya- Türkiye

 

Yazan Editör - Kas 2 2018. Kategori Dünya, Gündem, Politika, Türk İslam. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazıya yorum yapabilir ve geri izlemede bulunabilirsiniz

Yorum yaz

Göndermeden önce alttaki eksik işlemi tamamlayınız. *

Ebed Bizimdir - Kuzey Kafkasya bölgesi ağırlıklı olarak, Türk-İslam coğrafyasından özel haberler, yorumlar ve makaleler.