Azerbaycan’da Rusça Tartışması

Rusya Federasyonu’nun, Müslüman ve Türk halkların dillerinin eğitim dili yerine seçmeli dil haline getiren yasayı kabul etmesinin ardından yaşanan tartışmalar, Azerbaycan Milli Meclisi’ne de taşındı.

Azerbaycan Milli Meclisi’nde konuyu gündeme getiren milletvekili Gövher Bahşaliyeva, “Bizler kendi dilimizden gönüllü olarak vazgeçiyoruz” diyerek durumu eleştirdi.

Gövher Bahşaliyeva şunları söyledi:

“Rusça, büyük bir halkın dili ve Rusya da Azerbaycan’ın stratejik ortağıdır. Ama Rusça, diğer yabancı diller gibi, birer yabancı dil olarak öğretim sürecine dahil edilmelidir. Azerbaycan çocuklarının birinci sınıftan itibaren Rusça bölümünde eğitim alması yanlış bir uygulama ve bu duruma bir an önce son verilmelidir. Aras’ın diğer ucunda soydaşlarımız ana dillerinde eğitim almak için mücadele veriyor. Ama bizler gönüllü olarak kendi dilimizden vazgeçiyoruz…”

Bir başka Azerbaycan milletvekili olan Ali Huseynli ise Bahşaliyeva’nın sözlerine cevap olarak, Rusça diline olan ilginin, bir sorun teşkil etmediğini söyledi.

 

Yazan Editör - Eki 14 2018. Kategori Dünya, Gündem, Türk İslam. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazıya yorum yapabilir ve geri izlemede bulunabilirsiniz

Yorum yaz

Göndermeden önce alttaki eksik işlemi tamamlayınız. *

Ebed Bizimdir - Kuzey Kafkasya bölgesi ağırlıklı olarak, Türk-İslam coğrafyasından özel haberler, yorumlar ve makaleler.