Rusya, Alternatif Müttefik Değil

Dolar krizi ile alternatif arayan Türkiye için Rusya bir müttefik olarak alternatif değil.

Rusya, ABD’nin yaptırım hedefi olmaktan kurtulamıyor. ABD’nin uygulamaya hazırlandığı yeni yaptırımlar, Rusya’da yeni ekonomi krizi tetikleyebilir.

Rusya’yı ekonomik ağır yaptırımlar ile vurmaya hazırlanan ABD, hemen akabinde Rusyayı teröre destek veren ülke olarak ilan etmeye hazırlanıyor. Rus uzmanlar, Rusya teröre destek veren ülke olarak ilan edilirse, Rusya için sonuçların çok vahim olacağını söylemekte.

Örneğin Rusya, SWIFT sisteminde para transferi yapamayacak, ki bu Rusya’nın İran gibi izole edilmesine sebep olacak. Bugün 60 ile 70 ruble arasında seyreden ruble/dolar kurunun, rublenin kısa vadede çakılmasına sebep olacağı tahmin ediliyor. Rusya, günümüzde ne kadar uluslararası ödemelerde alternatif arıyor gibi izlenim verse de, gerçekte dolardan vazgeçmeye hazır değil. Rusların en büyük ulusal ve küresel ağa sahip olan Sberbank, alternatif küresel finans sistemine hazırlık yapmak yerine yurt dışındaki kendi bünyesinde olan bankalarını satmakta. Türkiye’den çekilmeye doğru adımlar atan Sberbank, Avrupa’dan da çekilmekte. Bu durum, Rusların küresel ticarette ruble kullanmanın yolunu kapatmakta veya kısa vadede ruble ile alışverişe geçmesi mümkün değil; nedeni ise altyapısı hazır değil. Yine Rusya bunu istiyor mu; ayrı bir soru.

Rusya, davranışları ile sanki oligarşisini kurtarma derdine düşmüş gibi. ABD, yaptırımlar sonrası DUMA’dan çıkan kanunlara bakılınca Rusların tek derdi, Putin’e yakın olan oligarşiyi kurtarmak gibi görünüyor. Yaptırım uygulanan “Putin dostu” iş adamlarına verilen maddi destek yüzünden boşalan bütçeyi doldurmayı hedefleyen Rusya hükümeti, KDV’yi yükseltmişti, şimdi de emeklilik yaşını yükseltme çabasında. Ülkenin bürokrasisine bakılınca, bürokrasinin derdi turist çekmek veya yabancı yatırım/cı değil. Bürokrasi halen, verdiği hizmeti zorlaştırıp, yolsuzlukla zengin olma peşinde. Bu durumda da yatırımcılar, Rusya’ya yatırım yapıp kendi parasıyla rezil olmak istemiyor. Dış baskı ve içerideki bürokrasi arasında kalan halk, çareyi “iyi Çar” olarak gördüğü Putin’e sarılmakta buluyor ve “bir gün liderimiz hepsini çözecek” umuduyla yaşamakta. Putin’e dış siyasette elde ettiği başarıyı süper devlet statüsüne dönüş olarak algılayan halk, iyi kötü var olan sisteme ayak uydurmakta. Rus halkı ayak uydursa da, yabancılar kendi parasıyla zindana girmeye hazır değil. Maksimum, turist olarak bir kaç gün katlanmaya hazırlar, ki o da farklılık olsun, bol adrenalinli tatil olsun diye.

Bu denli tutarsız ve sorunları olan Rusya, günümüzde bir pazarlık enstrümanı olabilir ama uzun vadeli stratejik müttefik olması mümkün değil.

Saslanbek İSAEV – İstanbul

Kaynak: https://saslanbkisaev.com/2018/08/17/rusya-alternatif-muttefik-degil/

 

Yazan Saslanbek İSAEV - Eyl 7 2018. Kategori Dünya, Gündem, İktibas, Politika, Türk İslam, Yazarlar. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazıya yorum yapabilir ve geri izlemede bulunabilirsiniz

Yorum yaz

Göndermeden önce alttaki eksik işlemi tamamlayınız. *

Ebed Bizimdir - Kuzey Kafkasya bölgesi ağırlıklı olarak, Türk-İslam coğrafyasından özel haberler, yorumlar ve makaleler.