İçkerya Hükümeti’nden Yusup Temerkhanov Kararnamesi

Çeçen Cumhuriyeti İçkerya hükümeti Bakanlar Kurulu, Rus savaş suçlusu General Yuri Budanov’u öldüren, bu nedenle esir olarak tutulduğu Rus hapishanesinde geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden Çeçen Yusup-Hadji Temerkhanov hakkında bir kararname yayınladı.

Çeçen Cumhuriyeti İçkerya Türkiye Fahri Konsolosluğu tarafından Türkçe’ye tercüme edilen kararnamenin tamamı aşağıda yer almaktadır :

Esirgeyen ve Bağışlayan Allah’ın Adıyla!

No. 002                                                 04.08.2018

Çeçen halkına karşı kalleş ve vahşi düşmanı tarafından sürdürülen son savaşta 20 yılı aşkın süre geride kaldı. Evlatlarımız savaş meydanlarında bu canavara karşı eşsiz cesaret örnekleri sergiledi. Özgürlükyolunda savaştılar ve hayatlarını verdiler. Hep birlikte savaştık ve zafere ulaştık.

Ne bireysel ihanetler, ne de sömürgeci güçlerin uyguladığı şiddet ya da değerlerimizin yerle bir edilmesi, Çeçen halkının ruhunu, özgürlük ve bağımsızlık savaşçısı imajını, özgürleştirici imajını bozamadı.

Mücadele yolundaki güçlerimiz bir çıkmaza girdiği anda, yalnız bir kahraman sahneye çıktı. Rus konsentrasyon kampının zindanlarında kısa bir süre önce katledilen bu kahraman : “Yusup-Hadji Temerkhanov”dur. Ama Çeçen halkının şanlı tarih sayfalarına bir kahraman daha adını yazdırmıştır.

Yukarıda açıklandığı üzere böylesi bir kahramanın onurlandırılması için, Çeçen Cumhuriyeti İçkerya Anayasası’nın 79, 80 ve 81. maddelerine uygun olarak Çeçen Cumhuriyeti İçkerya hükümeti Bakanlar Kurulu aşağıdaki kararları almıştır:

1. Rus işgalcilere karşı ulus çapında verilen mücadelede gösterdiği cesaret, kahramanlık ve benzersiz başarıdan dolayı Yusup-Hadji Temerkhanov “Koman Siy” (Ulusun Onuru) madalyası verilmiştir.

2. Yusup-Hadji Temerkhanov’un anısını yaşatmak için, Çeçen Cumhuriyeti İçkerya’nın Kurçaloy bölgesinde yer alan Geldigen Köyü’ndeki “Drujby” caddesi “Yusup-Hadji Temerkhanov” olarak yeniden isimlendirilmiştir.

3. Y-H. Temerkhanov’un eğitimini aldığı 1 numaralı okula, Çeçen halkının kahramanı Yusup-Hadji Temerkhanov adı verilmiştir.

4. Çeçen Cumhuriyeti İçkerya hükümeti temsilcileri bulundukları ülkelerde 4, 5 ve 6 Ağustos tarihlerinde anma törenleri (tezet) organize edecektir.

5. Bu kararnamenin yerine getirilmesinden ÇİC Başbakan I.Yardımcısı A.P. Soltykhanov sorumlu kılınmıştır.

İş bu kararname yayımlandığı anda yürürlüğe girecektir.

Akhmed Zakayev
Çeçen Cumhuriyeti İçkerya Bakanlar Kurulu Başkanı

© Ickerya.com

 

Yazan Editör - Ağu 6 2018. Kategori Dünya, Gündem, Türk İslam. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazıya yorum yapabilir ve geri izlemede bulunabilirsiniz

Yorum yaz

Göndermeden önce alttaki eksik işlemi tamamlayınız. *

Ebed Bizimdir - Kuzey Kafkasya bölgesi ağırlıklı olarak, Türk-İslam coğrafyasından özel haberler, yorumlar ve makaleler.