Rusya Halkları Asimile Etmek İstiyor

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı ve Dünya Kırım Tatar Kongresi Başkanı Refat Çubarov, Rusya’nın, anadillerdeki eğitimi zorunlu olmasından çıkartan yasayla, yerli halkları asimile etmeyi amaçladığını söyledi.

Kırım Haber Ajansı’na değerlendirmelerde bulunan Çubarov şunları söyledi:

“Kırım işgal edilen Ukrayna toprağı olduğu için, Rusya’nın bu yasayı kabul etmesi Kırım ve Kırım Tatarları için geçerli değildir. Rusya, Ukrayna topraklarının bir bölümünü kontrol ediyor, Kırım da dahil olmak üzere. Bu yasayı işgal edilen topraklarda uygulamaya çalışacak.”

“Rusya’nın uluslararası platformlarda söyledikleri ve devlet içinde yaptıkları, tamamen farklı şeyler. Rus yönetimi federasyonda yaşayan tüm halkların eşitliğini tanıyor, Rusya milli cumhuriyetlerin anayasalarında yerli halkların dillerinin ilgili cumhuriyetlerde devlet dili olarak kabul edildiğini ilan ediyor, ancak anadillde eğitimin zorunlu olmaktan çıkaran Rusya, tek devlet dilinin Rusça olmasını sağlayacak.”

“Putin ve yakınları, “şovenist” bir neslin belli bir zaman sonra asimilasyonu meydana getireceğini bekliyor. Ancak aslında bu zorunlu asimilasyon olacak. Çünkü şu an Rusya Federasyonu’na bağlı olan topraklarda yaşayan yerli halkların dillerinin kaybolmasına yol açan şartlar oluşturuluyor. Tabi ki tüm bu yaklaşımlar işgalci Rus yönetimi tarafından Kırım’da da uygulanacak.”

 

Yazan Editör - Ağu 2 2018. Kategori Dünya, Gündem, Kültür Sanat, Politika, Türk İslam. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazıya yorum yapabilir ve geri izlemede bulunabilirsiniz

Yorum yaz

Göndermeden önce alttaki eksik işlemi tamamlayınız. *

Ebed Bizimdir - Kuzey Kafkasya bölgesi ağırlıklı olarak, Türk-İslam coğrafyasından özel haberler, yorumlar ve makaleler.