Azerbaycan’a TANAP Operasyonu

Türkiye’nin içinde olduğu TANAP projesinin tamamlanmasının ve Türkiye üzerinden gaz sevkiyatının başlamasının hemen ardından kardeş ülke Azerbaycan’da başlayan sabotajlar devam ediyor.

Azerbaycan’da geçtiğimiz günlerde ülke genelinde elektrikler kesilirken, Mingeçevir elektrik santralinde meydana gelen patlama nedeniyle metro ulaşımı durdu, sular kesildi ve ülkenin bir kesimini yeniden karanlığa gömüldü.

Ülkedeki hastaneler ve tedavi merkezleri de dahil olmak üzere birçok kurumda şüpheli yangınlar ve su kesintileri de yaşanırken, ülkenin en büyük kentlerinden Gence’nin valisi Elmar Veliyev’e suikast düzenlendi. Veliyev silahlı saldırıdan yaralı olarak kurtuldu. Suikasti düzenleyen kişinin daha önce de valiyi tehdit eden Yunus Seferov olduğu bildirildi.

Basında söz konusu olayların kaynağı otomatik olarak “batıya” işaret edilse de, Türk Akımına alternatif olacağı tartışılan TANAP projesi Rusya’nın desteklediği bir proje değil.

İran gazının dünya piyasasına çıkışı içinde TANAP’tan başka alternatif yol olmadığını düşünürsek, günlük üretimi 1 milyar 382 milyon metreküp olan Gazprom dolayısıyla Rusya’nın bu projeye sıcak bakmadığı da daha önceden bilinmekteydi.

İran Petrol Bakanı Bijan Zangane daha önce TANAP’a katılma planları olduğunu söylemişti. Bakü’de Türkmenistan’ı projeye katmak için uğraştığını dile getirmişti.

İsrail Azerbaycan Büyükelçisi Dan Stav ülkesinin TANAP’a katılmayı düşündüğünü, İsrail Ulusal Altyapı, enerji ve su kaynakları bakanı Yuval Ştaynits de gelecekte Leviathan yatağını TANAP’a bağlayacak boru hattını düşündüklerini dile getirdi.

Bütün bunlar alt alta eklendiğinde gelecekte Avrupa için çok önemli hale gelecek olan bu proje Rusya açısından kabul edilebilir bir proje olarak görülmüyor.

 

Yazan Editör - Tem 5 2018. Kategori Dünya, Gündem, Türk İslam. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazıya yorum yapabilir ve geri izlemede bulunabilirsiniz

Yorum yaz

Göndermeden önce alttaki eksik işlemi tamamlayınız. *

Ebed Bizimdir - Kuzey Kafkasya bölgesi ağırlıklı olarak, Türk-İslam coğrafyasından özel haberler, yorumlar ve makaleler.