600 Yıl Veri Saklayabilen Disk Geliştirdiler!

Bilim insanları yaptıkları yeni bir çalışma ile son teknolojiden faydalanarak adeta veri saklama alanında devrim yaptılar. Söylenene göre yapılan çalışmalar sonucunda yarım asırdan bile daha fazla veri saklayabilen özel bir optik disk geliştirildi. Geliştirilen bu özel disk, kaydedilen verileri tam olarak 600 yıl boyunca sorunsuz şekilde saklayabiliyor. Bilim insanlarına göre bu yöntemle günümüzdeki bilgiler, 600 yıl boyunca yerimize gelecek nesillere aktarılabilecek.

Melbourne RMIT Üniversitesi ve Çin’deki Wuhan Teknoloji Enstitüsü tarafından ortak yürütülen çalışmalar neticesinde geliştirilen optik sürücü, 10 TB hafıza kapasitesine sahip. Diskin yapımında altın ve nano teknolojisi kullanan bilim insanları, bu yeni disk sayesinde hem veri saklama süresi arttırıldı hem de kullanılan enerjinin büyük oranda düşürüldüğü belirtildi. Söylenene göre sıradan bir sabit diske göre tam 1000 kat daha az enerji gereksinimi duyan bu özel optik, yine normal sabit disklere göre 12 kat daha fazla veri saklayabilecek.

Şu ana kadar üretilen en iyi disk 50 yıl veri saklama ömrüne sahip iken bu optik disk 600 yıla kadar saklayacak. Optik sürücünün seri üretim için hazır olduğunu fakat biraz daha üzerinde çalışmaları gerektiğini belirten bilim insanları, bu tür araştırmaların da devam edeceğini söylediler.

Yazan Editör - Mar 27 2018. Kategori Gündem, Teknoloji. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazıya yorum yapabilir ve geri izlemede bulunabilirsiniz

Yorum yaz

Göndermeden önce alttaki eksik işlemi tamamlayınız. *

Ebed Bizimdir - Kuzey Kafkasya bölgesi ağırlıklı olarak, Türk-İslam coğrafyasından özel haberler, yorumlar ve makaleler.