“Ruslar Tatar Tarihini Yok Ediyor”

Bahçesaray Tarih ve Kültür Milli Parkı’nın eski Müdürü Elmira Ablâlimova, Rus işgalci yönetimin Kırım’ın yerli halkının tarihi mirasını yok ederek, Kırım Tatarlarının tarihini yok etmeye çalıştığını ifade etti.

Konu ile ilgili konuşan Elmira Ablalimova, “Bana göre, Rusya’da etnik politika diye bir şey yok, orada tüm çabalar nüfusun asimile olmasına, tarihi belleğin silinmesine yönelik. Bana göre Kırım’da da aynı yöntem kullanılıyor. Kırımlıların kafalarına propaganda sloganları kazımak, Kırım’daki Kırım Tatar unsurunu ortadan kaldırmak istiyorlar. Kırım Tatarları, onların Kırım’da yürüttükleri ideolojisine uymuyor.” dedi.

Bununla birlikte, Ablalimova, Rusya’nın yarımadada yerli halkı yok etmeye yönelik kasıtlı politika yürüttüğünü, ayrıca onu susturmaya ve göçe zorlamaya çalıştığını dile getirdi. Bilindiği gibi Kırım Tatarlarının milli müzesi olan Hansaray, restorasyon bahanesiyle işgalci Rusya tarafından acımasız biçimde talan ediliyor.

Daha önce konuyla ilgili olarak konuşan Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) ve Dünya Kırım Tatar Kongresi (DKTK) Başkanı, Ukrayna milletvekili Refat Çubarov; Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın Bahçesaray şehrinde bulunan ve Kırım Tatarlarının kültürel mirası olan Hansaray’ı yok eden kişilerin cezalandırılması gerektiğini ifade etmişti.

Rusya, Kırım Tatar mimarisinin dünyadaki tek örneği olan Hansaray’ı, restorasyon adı altında yürüttüğü uygulamalarla tahrip ederken, tam anlamıyla bir kültürel soykırıma imza atıyor. Bölgedeki diğer tarihi Türk izlerinin de silinmesi yönünde kasti bir politika izlediği düşünülüyor.

Kırım Haber Ajansı

 

Yazan Editör - Mar 26 2018. Kategori Gündem, Türk İslam. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazıya yorum yapabilir ve geri izlemede bulunabilirsiniz

Yorum yaz

Göndermeden önce alttaki eksik işlemi tamamlayınız. *

Ebed Bizimdir - Kuzey Kafkasya bölgesi ağırlıklı olarak, Türk-İslam coğrafyasından özel haberler, yorumlar ve makaleler.