Altın Adam Bakü’de

1969 yılında Kazakistan’da gerçekleştirilen yol yapım çalışmaları sırasında keşfedilen Esik kurganından çıkarılan ve Saka Türklerine ait olan “Altın Elbiseli Adam” kısa bir süre için Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de sergilenecek.

Altın Elbiseli Adam ve onunla birlikte Esik kurganında bulunan çok sayıda mücevherat, Mayıs ayında düzenlenecek olan”Büyük Bozkırların Mirası: Mücevher Sanatı’nın Başyapıtları”isimli sergi dahilinde Bakü’de tarih ve arkeoloji severlerle buluşacak. Azerbaycan Tarih Müzesi’nde düzenlenecek olan sergi, iki ay boyunca ziyaretçilere açık kalacak.

Sergi dahilinde oluşturulacak bölümlerden birinin de, ortak Türk kültür kökenlerini göstermesi bakımından Kazak ve Azerbaycan halklarının tarihi altın eşyalarına ayrılması bekleniyor.

Milattan önce 5’inci yüzyıldan kalma ve binlerce altın parçadan oluşan zırhın, bir Saka prensine ait olduğu düşünülüyor. Azerbaycan Tarih Müzesi’nden Sabuhi Ahmedov, konuyla ilgili olarak, “Azerbaycan ve Kazak kültürünü tanıtmak konusunda oldukça heyecanlıyız. Bu çerçevede şu an halen Kazakistan Milli Müzesi’nde sergilenen “Altın Elbiseli Adam” büyük ilgimizi çekiyor. O, Kazak kültürünün ve Türk Dünyası’nın yeni bir yönünü ortaya koyan çok eşsiz bir arkeolojik eser. Azerbaycan’a getirilecek tüm eşyalarla birlikte oldukça kapsamlı ve tarihi öneme sahip bir fuar olacak.” ifadelerini kullandı.

Kazak Haber

 

Yazan Editör - Mar 8 2018. Kategori Gündem, Kültür Sanat. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazıya yorum yapabilir ve geri izlemede bulunabilirsiniz

Yorum yaz

Göndermeden önce alttaki eksik işlemi tamamlayınız. *

Ebed Bizimdir - Kuzey Kafkasya bölgesi ağırlıklı olarak, Türk-İslam coğrafyasından özel haberler, yorumlar ve makaleler.