Şeyh Şamil’in Vefatı – 4 Şubat 1871

Dağıstan, Çeçenistan ve bütün Kuzey Kafkasyalıların unutulmaz önderi İmam Şamil, 1797 yılında Dağıstan’ın Gimri köyünde doğdu. Rus istilasına karşı Dağıstan’da başlattığı hürriyet mücadelesine Çeçenistan’da devam etti. 35 yıl sürdürdüğü istiklal mücadelesi sonucunda esir oldu. Sonrasında Rus esaretinden kurtulup, İstanbul’a gelerek Devlet-i Ali Osmani’ye iltica etti. İstanbul’da halk akın akın bu büyük mücahidi görmeye koştu. Bir süre sonra Hac vazifesi için kutsal topraklara gitti. Hac için Mekke’de bulunan Müslümanlar, göz yaşlarıyla bu kahramanı görmeye gelmeye devam etti. İzdihamlar neticesinde idareciler Şeyh Şamil’i Kabe’nin damına çıkararak tüm Müslümanların ziyaretleri ve helalleşmeleri sağlandı. Sonra Mekke’den Medine’ye geçti. Ömrünün kalan kısmını Allah Resulü’nün ve ailesinin kabirlerinin de bulunduğu Medine’de 4 Şubat 1871 yılında vefat ederek tamamladı.  Medine’de, çok arzuladığı Cennet-ül Baki mezarlığına gömüldü.

Vatan aşkı, hürriyet mücadelesi, kısaca cihad ile geçmiş ömrünün özeti halinde söylediği “mabedimiz vatan, mefkuremiz hürriyettir, vatansız ve hürriyetsiz nasıl Allah’a ibadet edilir?” sözü, Kafkasya hürriyetine kavuşana kadar bebeklerimizden yaşlılarımıza kadar her ferdimizin meşalesi olmaya devam edecek.

O, Allah’ın emrine uyarak ve bu uğurda 35 yıl fasılasız çarpışarak liderlik ettiği milletine, yani Kuzey Kafkasya Halkı’na, Allah ve hürriyet uğruna cihad ile geçirilmiş örnek alınacak bir ömür ve sayısız zafer hatırası bıraktı. Ruhu şad olsun, Allah rahmet eylesin.

 

Yazan Editör - Şub 4 2017. Kategori Gündem. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazıya yorum yapabilir ve geri izlemede bulunabilirsiniz

1 Yorum - “Şeyh Şamil’in Vefatı – 4 Şubat 1871”

  1. hoalsib

    Oh my goodness! a tremendous article dude. Thanks Nonetheless I am experiencing challenge with ur rss . Dont know why Unable to subscribe to it. Is there anyone getting similar rss problem? Anybody who is aware of kindly respond. Thnkx

Yorum yaz

Göndermeden önce alttaki eksik işlemi tamamlayınız. *

Ebed Bizimdir - Kuzey Kafkasya bölgesi ağırlıklı olarak, Türk-İslam coğrafyasından özel haberler, yorumlar ve makaleler.